Εβδομάδα κρίσιμη, αλλά και με ελπίδες…

Καθοριστική αυτή η εβδομάδα όχι μόνο για τις διεθνείς αγορές όσο για τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από την ερχόμενη Πέμπτη. Μπορεί να ποντάρει και η Σοφοκλέους σε ευόδωση των προσπαθειών για απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς επιβεβαίωση του κανόνα ή προς την καταγραφή μιας εξαίρεσής του κινούνται οι αγορές. Παραδοσιακά, η τεχνική αντίδραση των εορτών πραγματοποιείται από χαμηλότερα επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του μήνα με διαδικασίες μόχλευσης, που διαρκούν το πολύ μέχρι τις 18- 22.

Εξελίξεις οι οποίες κατά μείζονα λόγο θα επηρεαστούν άμεσα, διεθνώς, από την τάση της Wall. Βέβαια για τη δική μας αγορά υπάρχουν παράμετροι ιστορικές όσο και καθοριστικές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αναλογικά και τη Σοφοκλέους.

Σαφώς και οι πολιτικές εξελίξεις προς το τέλος της εβδομάδας έχουν τη δυναμική και το λόγο να δημιουργήσουν θετικότερη ή αρνητικότερη εικόνα, δυναμική και στο χώρο της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέγωπο, δηλαδή αυτό της οικονομίας, βραχυπρόθεσμα θετικές ενδείξεις για αποφυγή των χειρότερων υπάρχουν.

Είτε αυτές αφορούν την επιτυχή εγγραφή της ΔΕΗ, είτε τη διαδικασία επαναγοράς μετοχών από τον ΟΤΕ, είτε τα αποτελέσματα αρκετών εταιριών που ήταν σαφώς βελτιωμένα αλλά ακόμα και το ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει περιθώρια αντίδρασης. Όπως επισημαίνεται ια σε εκτιμήσεις ανθρώπων της Εθνική Χρηματιστηριακή ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να μην έχει διορθώσει συνολικότερα, όσο θα έπρεπε, είναι ο μόνος όμως που, σε αυτή τη συγκυρία, είναι περισσότερο πιεσμένος από ό,τι του αντιστοιχεί.

Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση της Εγνατίας Χρηματιστηριακής, προτείνεται ”διακράτηση ” για τη μετοχή της Εθνικής όπως και για την Alpha, ενώ συστήνεται ”συσσώρευση” για τη Eurobank.

Στην ανάλυση της Εγνατίας Χρηματιστηριακής, εκτιμάται ότι ” η μείωση των επιτοκίων θα έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών κυρίως επειδή αναμένεται μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων”.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία της ΔΕΗ, θα πρέπει να αποδωθούν τα εύσημα τόσο στην ΕΤΕΒΑ (και γενικότερα στον όμιλο της Εθνικής), όσο και της Alpha Finance που ”έτρεξαν” σε μία δύσκολη συγκυρία ένα όχι και τόσο ελκυστικό πακέτο με τελική τιμή στα 12,4 ευρώ .

Αυτό το ευρύτερο πλαίσιο των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνικής, Alpha μπορεί να ανασχέσει την πτωτική τάση του FTSE 20 Να εκμεταλλευτεί την ενδεχόμενη σήμερα αφορμή που μπορεί α να δώσει η Νέα Υόρκη. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μια σειρά εταιριών εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα, κάτι που αποτυπώθηκε στις δύσκολες συνεδριάσεις της Πέμπτης- Παρασκευής σε μετοχές που παρουσίασαν ενίσχυση της εμπορευσιμότητας τους.

Σημείωση: Από σήμερα έως και την Τετάρτη πραγματοποιούνται οι εγγραφές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Fashion Box Στην παράλληλή αγορά του ΧΑΑ. Εύρος τιμών τα 4,3- 4,7 ευρώ, ενώ κύριος ανάδοχος και σύμβουλος είναι η EFG Telesis Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v