Χωρίς αντανακλαστικά στην κίνηση της ΕΚΤ το ΧΑ

Ανησυχητικά, για τα αντανακλαστικά της Σοφοκλέους είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις χρηματιστηριακές, λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς την πρόσκαιρη άνοδο στον FT 20 διαδέχθηκε η εκ νέου υποχώρηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανησυχητικά, για τα αντανακλαστικά της αγοράς μας, είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις χρηματιστηριακές, λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ασθενική, ελάχιστη η αντίδραση – ανταπόκριση, δεν θα μπορούσε καν να χαρακτηριστεί τεχνικής φύσεως, έφερε στιγμιαία τον Δείκτη υψηλότερα των 1.850 μονάδων, για να υποχωρήσει συντομότατα προς τις 1.845 μονάδες.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τόσο οι εντολές που δόθηκαν και επιβεβαιώνονται με βάση τον τζίρο των πρώτων 10 - 15 λεπτών, αφορούσαν σε πωλήσεις, σε κάπως καλύτερες δηλαδή υψηλότερες τιμές.

Διάθεση για φυγή δηλαδή, και τίποτα περισσότερο. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σχεδόν ουδείς από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να αντέδρασε στην ούτως η άλλως προεξοφλημένη κίνηση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις περίπου 44 μετοχές ήταν ανοδικές προτού γίνει γνωστή η μείωση για να φτάσουν, μετά κόπων και βασάνων στις 60 αλλά και να υποχωρήσουν στη συνέχεια.

Τεχνικά, ο Δείκτης φαίνεται να ελέγχεται, καθώς παραμένει κοντά των 1.850 μονάδων. Πλην όμως κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι ούτε όραμα, ούτε δυνάμεις, τουλάχιστον στα blue chips, υπάρχουν.

Και χωρίς την αντίδραση των ”βαριών χαρτιών”, δύσκολα μπορούν να μιλήσουν στην αγορά κάποιοι, για κάτι καλύτερο στα μεσαία.

Αποδεικνύεται δυστυχώς, πως η αγορά μας δεν έχει τα στοιχειώδη αντανακλαστικά. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις προεξοφλημένες αφορμές και υποχωρεί μόνο σε κινήσεις τεχνητής πίεσης όπως αυτή της περασμένης Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v