”Δυσκολοχώνευτα” τα... πακέτα στην 3Ε!

Η απόφαση των βασικών μετόχων της 3Ε να διαθέσουν σε θεσμικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό μεγάλο πακέτο μετοχών όχι μόνον επέφερε πιέσεις στη μετοχή (-8,15%), αλλά και διαμόρφωσε το κλίμα στην αγορά, που έκλεισε κάτω από τις 1.870 μονάδες. Πραγματοποιήθηκαν 25 πακέτα της 3Ε (3.900.00 τεμάχια) στην τιμή των 13,5 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ημέρα Coca-Cola η σημερινή, καθώς η τιμή μεταβίβασης του πακέτου στα 13,5 ευρώ διαμόρφωσε κατά μεγάλο ποσοστό, κλίμα και τάση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η διάθεση των πακέτων στην τιμή των 14,5 ευρώ.

Η αγορά, αδυνατώντας να ξεπεράσει για μια ακόμα φορά το τοπικό υψηλό των 1.892 μονάδων, ”γύρισε” χαμηλότερα και από το σημείο ”ασφαλείας” των 1.875 μονάδων.

Εάν αυτό, το τεχνικά αρνητικό στοιχείο, οφείλεται στις πιέσεις που προκάλεσε το –8,67% της Τρία Έψιλον θα φανεί αύριο.

Πάντως, ο κλάδος σηματωρός της αγοράς, των εκδοτικών εταιριών και ομίλων εκτύπωσης, δίνει σήμα υποχώρησης προς την επόμενη ”στήριξη” των 1.855 μονάδων.

Από τους επιμέρους δείκτες, αξίζει να αναφερθεί ότι ο μόνος που κινήθηκε ανοδικά ήταν των κατασκευαστικών και ουδείς άλλος.

Σημαντικές οι απώλειες, λόγω Motor Oil, για τα διυλιστήρια αλλά και για βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Η τελική τιμή του πακέτου της Τρία Έψιλον στα 13,5 ευρώ, εξηγεί εν μέρει, τις επιθετικές πωλήσεις και ορισμένων θεσμικών, αναδεικνύει όμως επιμέρους θέματα και ζητήματα που άπτονται ίσως και ηθικών κανόνων.

Το συγκεκριμένο πακέτο, που ο βασικός μέτοχος της Τρία Έψιλον δεν μεταβίβασε τελικά μέσω NYSE ”βγήκε” προς πώληση μάλλον αιφνιδιαστικά θα λέγαμε, με γνωστές τις συνέπειες.

Καλό θα ήταν να υπάρξει τοποθέτηση τόσο των αρμόδιων της εταιρίας σε θέματα που αφορούν στην πληροφόρηση, την ενημέρωση του κοινού όσο και των ίδιων των αναδόχων της διαδικασίας.

Θα πρέπει όμως, να σταθούμε και στην αυξημένη εμπορευσιμότητα που εμφάνισε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και τα σημαντικά της για την συγκυρία κέρδη.

Από τις μετοχές του FTSE-20, η ΔΕΗ ήταν λογικό να πιεστεί χαμηλότερα, όπως και αυτή του ΟΠΑΠ, λόγω των ρευστοποιήσεων της τελευταίας στιγμής από πλευράς ορισμένων εγχώριων θεσμικών.

Δεδομένης της τάσης, που διεθνώς, δείχνει να αναζητά χαμηλότερα επίπεδα στήριξης – μετά την αδυναμία χθες του Dow να υπερβεί τις 9.048 μονάδες, το πιθανότερο είναι ότι θα επηρεάσει τουλάχιστον και αύριο αρνητικά την αγορά μας.

Κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση ή όχι, περιοχών στήριξης, προκειμένου να μην αναιρεθεί στην πράξη η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Τράπεζας Ελλάδος, που έκλεισε στα 65,75 ευρώ με απώλειες 1,5%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Κρέτα Φάρμ που έκλεισε στα 13,82 ευρώ με απώλειες 3,09%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 47,5% σε σχέση με χθες) εκ των οποίων τα 52,65 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών της εταιρίας Coca Cola 3Ε.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν 25 πακέτα που αντιστοιχούν σε 3.900.000 τεμάχια της μετοχής της Coca Cola στην τιμή των 13,5 ευρώ το καθένα και τα οποία αφορούν το 1,65% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v