Θετικός ο Νοέμβριος, θετικότερος ο Δεκέμβριος;

Η άνοδος κατά 5,6% του Γενικού Δείκτη στη διάρκεια του Νοεμβρίου συνοδεύθηκε από ενίσχυση των συναλλαγών, αλλά και αναζοπύρωση του ενδιαφέροντος μερίδας των μικροεπενδυτών, ενώ δεν αποκλείεται η αναδιάρθρωση των δεικτών, αλλά και το β’ πακέτο της ΔΕΗ να σηματοδοτήσουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1.900 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα ξεκινήσουμε και θα παραμείνουμε στα όσα θετικά συνέβησαν το Νοέμβριο και προδιαγράφουν τις επόμενες συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους.

Από κάθε άποψη θετικό το γεγονός, πως ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε στη διάρκεια του μήνα που φεύγει σήμερα, κατά 5,6%, τάση που συνοδεύτηκε από ενίσχυση των συναλλαγών, αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και μεταξύ ορισμένων μικροεπενδυτών, αλλά και από την κίνηση που παρουσίασαν τα γραφεία ορισμένων χρηματιστηριακών και όσων ΕΛΔΕ έχουν απομείνει.

Βέβαια, ο μήνας έκλεισε με ρευστοποιήσεις θέσεων στη μετοχή της Εθνικής, ώστε να αντικατασταθούν από τίτλους, κυρίως του ΟΠΑΠ και λιγότερο του ΟΤΕ, λόγω της μεταβολής των σταθμίσεων των τριών μετοχών στον δείκτη MSCI.GR.

Κέρδη από την περιφέρεια, αλλά και από την υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση βγήκαν αρκετά.

Στη διάρκεια του μήνα έγιναν δύο κύριες προσπάθειες κατοχύρωσης κερδών από την πλευρά επενδυτικών σχημάτων και ενεργών παικτών, με απολύτως επιτυχή αποτελέσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ρευστοποίηση για να επανατοποθετηθεί υπάρχει.

Αν μάλιστα συμβεί το πιθανότερο, να σταματήσουν δηλαδή οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές κυρίως σε αυτήν της Εθνικής, θα πρέπει να αναμένουμε αντίδραση τόσο της συγκεκριμένης μετοχής από τα 14 ευρώ, όσο και του κλάδου γενικότερα.

Το κλίμα στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο πανευρωπαϊκά είναι θετικότερο, οι μέχρι στιγμής εξελίξεις στη Vodafone/Panafon προϊδεάζουν για τη συνέχεια και, ο FTSE 20 είναι πιθανότερο να κινηθεί άμεσα προς τις 950 μονάδες.

Ενδεχόμενο που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο πιθανό, στην περίπτωση που ο Dow κινηθεί (όπως τεχνικά φαίνεται) και πέραν των 9.000, προς τις 9.250 – 9.300 μονάδες.

Τιμές στόχοι, τόσο για τον FTSE 20 όσο και για τον Dow, που από πλευράς euro2day.gr είχαν τεθεί από τα πρώτα κιόλας σχόλια του Νοεμβρίου, ενώ σημείο - κλειδί η αντμετώπιση της αγοράς στη διάθεση του β’ πακέτου της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v