Πως είδαν 5 οίκοι το 9μηνο του ΟΤΕ (update)

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα και τα EBITDA του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2002, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των JP Morgan και Morgan Stanley, αλλά και των ελληνικών EFG Eurobank ΑΧΕ, P&K ΑΧΕΠΕΥ και Marfin Hellenic. Δείτε τις αναφορές για RomTelecom, τις προβλέψεις για το 2002 και τις τιμές στόχους.

Πως είδαν 5 οίκοι το 9μηνο του ΟΤΕ (update)
Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών της JP Morgan και της Morgan Stanley κινήθηκαν τα έσοδα και τα EBITDA του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2002, όπως προκύπτει από εκθέσεις των δύο οίκων, στις οποίες δεν λείπουν και οι αναφορές για τη RomTelecom.

Επίσης, τις εκτιμήσεις τους διατυπώνουν οι EFG Eurobank ΑΧΕ, P&K ΑΧΕΠΕΥ και Marfin Hellenic.

Ειδικότερα, αμετάβλητη διατηρεί την σύστασή της (ουδέτερη θέση- neutral) για τη μετοχή του ΟΤΕ η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της (28/11), θέτοντας όμως νέες τιμές – στόχους με αφορμή τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου του ΟΤΕ.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι τόσο τα έσοδα όσο και τα EBITDA διαμορφώθηκαν κατά 3% και 2% υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών του, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις για την επίτευξη των ετήσιων στόχων, αλλά και τη μείωση του κόστους. Επίσης, ζητεί περισσότερη διαφάνεια γύρω από την υπόθεση της RomTelecom.

Η επενδυτική τράπεζα χρησιμοποιεί και πάλι 4 μεθόδους αποτίμησης για την κορυφαία τηλεπικοινωνιακή εταιρία. Με βάση την μέθοδο της προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF) η νέα δίκαιη τιμή (fair value) τίθεται στα 12,4 ευρώ, έναντι παλαιότερων εκτιμήσεων που μιλούσαν για 12,58 ευρώ.

Αν η εταιρία αποτιμηθεί με το μοντέλο της ανάλυσης των επιμέρους μονάδων, τότε η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται και πάλι οριακά χαμηλότερα, στα 11,3 ευρώ από 11,5.

Η JP Morgan δεν θέτει τιμή – στόχο για τις υπόλοιπες δύο μεθόδους αποτίμησης (απόδοση ταμειακών ροών και αξιολόγηση με βάση το δείκτη EV/ EBITDA).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, τόσο τα έσοδα όσο και τα EBITDA του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν κατά 3% και 2% αντίστοιχα υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, ενώ επισημαίνεται πως αν και απαιτείται να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της RomTelecom, η JP Morgan υποθέτει πως δεν θα υπάρξουν άλλες ”ενέσεις κεφαλαίου” πέρα από το 2002.

Η JP Morgan τονίζει ακόμα πως αν και η δίκαιη τιμή που παραθέτει (η οποία στην εξωτερική σελίδα αναφέρεται ως 12,5 και όχι ως 12,4) με βάση την πρώτη μέθοδο υπονοεί άνοδο, θα ”επιθυμούσε” να παρατηρήσει σημάδια μείωσης των δαπανών κεφαλαίου, αλλά και περισσότερο φως στο ζήτημα της RomTelecom.

Σημειώνεται πως για το 2002 εκτιμά πως το P/E της εταιρίας θα ανέλθει στο 10,7, ενώ για το επόμενο έτος υπολογίζει να διαμορφωθεί στο 10,5.



Εξάλλου, περικόπτει την τιμή στόχο στα 14,5 ευρώ η Morgan Stanley για τον ΟΤΕ, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση overweight, σε έκθεσή της για την ελληνική εταιρία με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου.

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο ΟΤΕ παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα 9μηνου, με τα έσοδα και τα EBITDA να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της κατά 1,6%. Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει ακόμη τα ισχυρά νούμερα τρίτου τριμήνου στην μονάδα σταθερής τηλεφωνίας της εταιρίας.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η κύρια ανησυχία που περιβάλλει τη μετοχή του ΟΤΕ είναι η RomTelecom. Σχετικά με τη ρουμανική επένδυση, η Morgan Stanley αναφέρει ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι αβέβαιη, αν και, όπως επισημαίνει, η διοίκηση της εταιρίας έλαβε τη σωστή απόφαση να σταματήσει οποιαδήποτε εισροή κεφαλαίων εφόσον υπάρχουν ακόμη θέματα που ζητούν την επίλυσή τους.

Επιπρόσθετα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα καθαρά χρέη του ΟΤΕ για το 2002 θα κυμανθούν στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,4 δις. ευρώ, στοιχείο που αποτέλεσε και το ”έναυσμα” για τη μείωση της τιμής στόχου κατά 3%.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τα αποτελέσματα του έτους του ΟΤΕ, αυτά κάνουν λόγο για έσοδα της τάξης των 4,288 δισ. ευρώ και EBITDA στα 1,741 δισ. ευρώ. Για το 2003 η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 4,456 δισ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,854 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Marfin Hellenic, τα ενοποιημένα έσοδα του τρίτου τριμήνου του ΟΤΕ υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 3,4%, κυρίως εξ αιτίας των ισχυρών αποτελεσμάτων από τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά σε όλους τους τομείς, ενώ συγκεκριμένα οι δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της Marfin. Η τελευταία σχολιάζει ότι ο ανταγωνισμός παραμένει περιορισμένος με τις εκτιμήσεις να τον διατηρούν στο ίδιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα.

Στη χθεσινή διάσκεψη με τους αναλυτές, όπως επισημαίνεται, η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι περιμένει τα EBITDA να παρουσιάσουν αύξηση 5% το 2003, εξαιρουμένης της RomTelecom.

Σύμφωνα με την P&K, τα θετικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου διασκέδασαν εν μέρει τις ανησυχίες που αφορούν στο μέλλον της συμφωνίας με τη Ρουμανία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ευφορία.

Όσον αφορά στη θετική πλευρά, επισημαίνεται ότι με τη χθεσινή συνέντευξη εν μέρει ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη όσον αφορά στην ορατότητα των επενδυτικών πλάνων, ενώ η διοίκηση εγγυήθηκε τη διανομή μερίσματος τουλάχιστον στα επίπεδα του περασμένου έτους (0,7 ευρώ ανά μετοχή, απόδοση 6,6%).

Σημείο κλειδί αναφορικά με τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και τη συνέντευξη που επακολούθησε, επισημαίνει η P&K, αποτελεί η επιβεβαίωση της καταβολής μερίσματος, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης για τις κεφαλαιακές δαπάνες.

Η EFG Eurobank Εργασίας, στην έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου αναφέρει ότι συνολικά η παρουσία του ΟΤΕ βελτιώθηκε μεταξύ του δευτέρου και τρίτου τριμήνου, με τις υπηρεσίες ISDN, Internet και κινητής τηλεφωνίας να αποτελούν την κύρια πηγή ανάπτυξης των μεγεθών.

Παράλληλα, η EFG Eurobank αναφέρει ότι η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με discount 26% έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστικών ομίλων του ευρωπαϊκού κλάδου, ενώ διατηρεί τη σύσταση outperform.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v