Στήριξη από τον ΟΤΕ περιμένει η αγορά

Η συνδρομή των blue chips και κυρίως του ΟΤΕ, είναι καταλυτική ώστε η αγορά να κινηθεί σε υψηλότερο επίπεδο, ακολουθώντας το ”παράδειγμα” των ευρωπαϊκών. Ζητούμενο να κλείσει την εβδομάδα η αγορά πάνω, έστω και οριακά, από τις 1880 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο κλάδος που είχε θεωρηθεί υποτιμημένος προ δύο εβδομάδων, οι τηλεπικοινωνίες δηλαδή, δίνουν το έναυσμα για την επόμενη ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε καλή συγκυρία για μας, καθώς τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, ενισχύουν και μπορούν να συντηρήσουν περαιτέρω τη μέχρι στιγμής ασθενική τάση του δείκτη.

Ούτως ή άλλως σε επίπεδο δείκτη δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα απλά αποδεχόμασταν οι περισσότεροι πως απαιτείται ηρεμία στα βαριά προκειμένου να δώσουν υπεραξίες στα μικρότερα. Όπερ και γίνεται τους τελευταίους περίπου δύο μήνες.

Τώρα όμως και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όλων των εισηγμένων, η αγορά προκειμένου να κινηθεί σαφώς υψηλότερα, χρειάζεται τη συνδρομή των blue chips.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ρόλου έχει αναλάβει να…υποδυθεί από χθες ο ΟΤΕ, που μια εβδομάδα πριν από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ”αβαντάρει” όσο κανείς άλλος τους εισπραχτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Υπάρχει όμως μια κατηγορία μετοχών, που δεν είναι και τόσο λίγες, με εμφανή βελτίωση των αποτελεσμάτων τους, ικανών να δημιουργήσουν μια ”μαγιά” 40 εταιριών με τις οποίες αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Η νευρικότητα στα παράγωγα, κατά την εκτίμησή μας, δεν καταγράφει την αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει ”αντιστάσεις” αλλά την επιφυλακτικότητα και έλλειψη στρατηγικής που χαρακτηρίζει τους περισσότερους ”παίκτες”.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενισχύει την εκτίμηση εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι 1930-1950 μονάδες εάν προσεγγιστούν θα ”διασπαστούν” πολύ εύκολα, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει η πλειονότητα των αναλυτών και επενδυτών.

Τεχνικά όμως η αγορά δεν έχει διαμορφώσει τοπικό ”υψηλό” της τελευταίας αντίδρασης και γι αυτό υποστηρίζεται ότι θα πρέπει και σήμερα ο δείκτης να κλείσει οριακά έστω υψηλότερα των 1880 μονάδων.

Στα συν των ημερών η σταδιακή αύξηση συναλλαγών και τιμής για τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, η μετακύλιση θέσεων στον ΟΠΑΠ, η καταγραφή νέου υψηλού για 2-3 εταιρίες, η σταθερά ανοδική πορεία του Τηλέτυπου, τα καλά αποτελέσματα της Άβαξ, η κίνηση της Vodafone, που όπως εκτιμούν οι χρηματιστηριακές των EFG, Marfin, P&K, δεν θα σταματήσει στο τρέχον ποσοστό της Panafon, τα διαγράμματα της Alpha και της Εμπορικής, και μια σειρά άλλων θετικών ενδείξεων.

Στον αντίποδα υπάρχει βέβαια η σκοτεινή πλευρά της Σοφοκλέους, που αφορά σαφώς περισσότερες εταιρίες, περίπου δύο στις τρεις, με το αρνητικό παράδειγμα να δίνεται και αυτό το εξάμηνο από την αγαπημένη των αρχών, την προβεβλημένη ΕΧΑΕ. Στην περίπτωσή της αρκεί μια πρώτη, πρόχειρη ματιά για να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Οι πρόγονοί μας έλεγαν πως ”το ψάρι…”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v