Άνοδος με μπόλικο... άγχος

Αγχος για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κένυα, άγχος για τον ΟΤΕ, άγχος για τις τράπεζες, η αγορά μοιάζει να κουβαλάει...βαρίδια! Ποιές μετοχές μπορούν να της δώσουν ”φτερά” και ποιές κρατάνε... κόντρα;

Άνοδος με μπόλικο... άγχος
του Γιώργου Παπανικολάου

Τα αποτελέσματα εταιριών όπως η ΤΙΤΑΝ, η COSMOTE, η PANAFON, η COCA_COLA HBC, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η ΑΚΤΩΡ, η ΑΒΑΞ, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, η HYATT, καθώς και αρκετών άλλων της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ALTEC, NotosCom, ELMEC κ.λ.π.) δημιουργούν αισιοδοξία.

Αισιοδοξία, αν όχι για σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, συνολικά σε σχέση με το 6μηνο, τότε για την σαφή αποστασιοποίηση μιας σημαντικής κατηγορίας μετοχών από την υπόλοιπη αγορά, σε ότι αφορά τις ”επιδόσεις”.

Με φόντο την εικόνα αυτή, ο πρώτος ρόλος παραμένει στον ΟΤΕ από την επίδοση του οποίου τις επόμενες ημέρες θα κριθεί ενδεχομένως και η διατήρηση του (μικρού) momentum που επιδεικνύει η Σοφοκλέους.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών είναι ικανοποιητική αφού και στην περίπτωση του ΟΤΕ τα αποτελέσματα ικανοποίησαν (το..πρόβλημα είναι η RomTelecom, όπως όλοι πλέον γνωρίζουν).

Ωστόσο, με δεδομένη και την β΄μετοχοποίηση της ΔΕΗ, οι δημόσιες εγγραφές για την οποία ξεκινούν στις 3 Δεκεμβρίου, η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να φαίνεται ανοδική έχει όμως και μπόλικο... άγχος (που φάνηκε και από το κλείσιμο του παραγώγου ΣΜΕ στον FTSE-20 με discount 0,7%).

Αγχος για τις ξένες αγορές (ιδίως μετά τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα που αποδίδεται ήδη στην ”Αλ Κάϊντα”), άγχος για τις κινήσεις των θεσμικών αμέσως προ των δημοσίων εγγραφών, άγχος για τις κινήσεις τους μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ και άγχος για την τάση στον τραπεζικό κλάδο.

Οπου ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει η προεξόφληση των επιδόσεων των τραπεζικών ομίλων για το 2003. Και στο σημείο αυτό τελικά θα κριθεί-συντόμως- ένα μεγάλο μέρος του συνολικότερου ”παιχνιδιού” της Σοφοκλέους.

Διότι στις τράπεζες υπάρχουν ανοικτά θέματα, ασφαλιστικά, κόστους και υποαξιών, που δεν επιλύονται τόσο εύκολα. Παρότι με δεδομένο το... χάλι του 2002, τα αποτελέσματα του 2003 μάλλον θα φανούν πιο... γλυκά σε όλους!!

Σε κάθε περίπτωση η αγορά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι ξένες αγορές ολοένα και πλησιάζουν σημεία σημαντικής αντίστασης με πρώτους τους δείκτες DOW JONES και S & P., ενώ ξένοι αναλυτές κάνουν ήδη λόγo για ένα... ”υγιές profit taking” προσεχώς.

θυμίζουμε ότι ουδείς εκ των αναλυτών τολμά προς ώρας να προεξοφλήσει ανοδική κίνηση άνω των 1930-1950 μονάδων στην παρούσα φάση, που σημαίνει ότι τα ... ”μπλόκα” θα είναι μάλλον ολίγον... χαμηλότερα!!!

Και να θυμάστε. Επενδύουμε σε μετοχές, όχι σε δείκτες...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v