Διαμορφώνουν κλίμα οι πιέσεις στην Εθνική

Για μια ακόμη φορά η πλειονότητα των διαχειριστών σπεύδει να λάβει στο παρά πέντε θέση, αυτή τη φορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, αφενός μεν ανεβάζοντας κατακόρυφα την τιμή της μετοχής αφετέρου πιέζοντας χαμηλότερα την Εθνική και την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως ορισμένων εγχώριων θεσμικών, είναι αυτές που πιέζουν χαμηλότερα την αγορά. Ρευστοποιήσεις και σήμερα στη μετοχή της Εθνικής προκειμένου να ενισχυθούν οι θέσεις τους στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που από Δευτέρα αναβαθμίζεται και τυπικά με την ένταξη του στον msci.gr.

Το εύλογο ερώτημα, που τίθεται από ορισμένους χρηματιστές, αφορά στην επιλογή της χρονικής συγκυρίας, κάτι που κατά την εκτίμησή μας επιβεβαιώνει την έλλειψη στρατηγικής και προνοητικότητας από την πλευρά των περισσότερων διαχειριστών Α/Κ.

Η θετική για τον Οργανισμό απόφαση, είναι γνωστή εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ συγκεκριμένοι χρηματιστές την είχαν προεξοφλήσει πολύ νωρίτερα, τώρα οι περισσότεροι σπεύδουν να αγοράσουν 25 και 4% ακριβότερα, πουλώντας κυρίως Εθνική και δυο τρεις ακόμη μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι συναλλαγές, χωρίς το πακέτο της Vodafone/Panafon, είναι συγκριτικά υψηλές αν και σημαντικό μέρος καλύπτει κυρίως πωλήσεις και λιγότερο αγορές. Τεχνικά για να μην…ακυρωθεί η ανοδική τάση, επιμένουμε ότι η αγορά θα πρέπει να κλείσει έστω και οριακά υψηλότερα των 1880 μονάδων, αν και με τη συμπεριφορά της η Εθνική καθιστά προβληματικό το εγχείρημα.

Στα υπόψη της σημερινής συνεδρίασης η συνεχιζόμενη…κατακόρυφη άνοδος του Περσέα, η αυξημένη, υψηλότερα των 2,6 ευρώ, εμπορευσιμότητα του ΔΟΛ αλλά και η ευχάριστη επιβεβαίωση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι σημερινές συναλλαγές της μετοχής απλά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και προηγούμενες αναφορές του euro2day.gr. Στα συν της ημέρας η ”αφύπνιση” του Ατλάντικ και η προσέγγιση των 2 ευρώ για τη μετοχή του Βαράγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v