Συντήρηση στα ”βαριά”, κέρδη στα ”μεσαία”

Ζητούμενο για σήμερα η σταθεροποίηση του Δείκτη στο εύρος 1.885- 1.897 μονάδων, του FTSE 20 μεταξύ 918- 929 μονάδων, με ισχυρότερη αντίδραση του MK 40 (προς τις 218 Μονάδες) και του Small Cap 80 (προς τις 585). Πιθανή η προσέγγιση των 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, δεδομένης της χθεσινής της ανόδου στη Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ζητούμενο για σήμερα δεν είναι τόσο η υπέρβαση των 1.900 μονάδων, αντιθέτως μάλιστα, αλλά κυρίως η διακράτηση μεσοπρόθεσμων περιοχών στήριξης. Βάση χρειάζεται η αγορά και εδραίωση της εκτίμησης ότι η πρόσφατη αντίδραση είναι μεσοπρόθεσμου ορίζοντα και δεν πρόκειται να καταλήξει πέριξ των 1.920 μονάδων.

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, εν πάση περιπτώσει όσοι το ξανασκέφτονται να τοποθετηθούν- έστω και βραχυπρόθεσμα- στην αγορά, είναι η αίσθηση ότι δεν επιχειρείται ένα νέο ξεφόρτωμα και εγκλωβισμός ενόψει εορτών. Αυτή την εκτίμηση ότι για ένα μικρό έστω τμήμα της αγοράς κάτι αλλάζει προς το καλύτερο ενισχύεται από τα αποτελέσματα εννεαμήνου και επιβεβαιώνεται από θεσμικές – επιχειρηματικές κινήσεις.

Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική η περίπτωση της 3Ε όπου επίκειται (με την αρωγή των CSFB και Eurobank) τοποθέτηση θεσμικών, ισχυρών ιδιωτών, αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών στη μετοχή της 3Ε με σύνολο θέσης που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή αντίδραση του δικαιώματος της Εθνικής στη Νέα Υόρκη αποτελεί απότοκο της βελτίωσης του κλίματος στον όμιλο, αλλά και της εκτίμησης ότι σε αυτή τη φάση η τιμή της μετοχής μπορεί να προσεγγίσει τα 16 ευρώ.

Το στοιχείο που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους αφορά τον χθεσινό τζίρο, την ενεργότερη παρουσία επενδυτικών σχημάτων, αλλά και την ανάδειξη ορισμένων εθνικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Αναμφίβολα, προς τη θετική κατεύθυνση είναι και η χθεσινοβραδινή κίνηση του ΥΠΕΘΟ, που επουδενί δεν θα πρέπει να υπερτιμηθεί.

Το θέμα της αποτίμησης των ακινήτων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το μείζον πρόβλημα των υποαξιών, των υποχρεώσεων, των μετοχοδανείων, προτού κάνουμε… ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v