Ψηλότερα ο πήχης για τη Σοφοκλέους

Η Εθνική Τράπεζα και οι κατασκευές δίνουν σήμερα τον τόνο της ανόδου στη Σοφοκλέους, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει ο κλάδος των εκδόσεων. Ιδανικό σενάριο φαντάζει το κλείσιμο του δείκτη στο εύρος των 1.884 – 1.892 μονάδων, με συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 80 – 85 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλο και υψηλότερα τίθεται ο πήχης, για τον Γενικό Δείκτη, καθώς την αντίδραση της Εθνικής ακολουθούν στο σύνολο τους οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.

Βέβαια η αγορά, όπως φαίνεται και διαγραμματικά έχει ”προσκρούσει” δύο φορές σε ”τοπικό υψηλό”, οριακά χαμηλότερα των 1.890 μονάδων.

Επειδή η κίνηση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν του FTSE 20, δίνεται η εντύπωση πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να υπερβεί τις 926 μονάδες, ο δε ΜΚ τις 215.

Τόσο όμως οι συναλλαγές στα 50 εκατ. ευρώ (14.50΄) όσο και η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών σηματωρών, προϊδεάζει για θετικότερη συνέχεια.

Παραδοσιακά, ο κατασκευαστικός δείκτης ακολουθεί, ή προηγείται, της ανόδου του τραπεζικού δείκτη και ειδικότερα, συγκεκριμένων μετοχών με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Εθνικής. Ούτως η άλλως, συσχέτιση μεταξύ τραπεζών και κατασκευαστικών σχημάτων σε μεγάλο βαθμό υφίσταται.

Ο κλάδος όμως που για πολλοστή συνεδρίαση όχι μόνο δεν χάνει αλλά ενδυναμώνει περαιτέρω την φορά του, είναι αυτός των εκδόσεων – εταιριών εκτύπωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή του ΔΟΛ επιχειρεί την υπέρβαση μεσοπρόθεσμης και ανθεκτικής αντίστασης με ένα ”γεμάτο” ποσοστό και συναλλαγές κοντά στα 350.000 τεμάχια (14.50΄).

Ανάλογη όμως είναι και η ανταπόκριση μετοχών εταιριών και ομίλων του ίδιου κλάδου, με Τεγόπουλο, Καθημερινή, αλλά και ”μικρότερες” να ακολουθούν.

Συνολικότερη όμως η κίνηση από ”επενδυτικές ομάδες”, όπως επιβεβαιώνουν συναλλαγές και ποσοστό ανόδου στην περίπτωση των ΑΛΤΕ, ΜΕΑΓΑ, ΓΕΝΕΡ, Δάριγκ, Δρομέα και αρκετών ακόμα.

Στα 66,77 ευρώ η μετοχή της Ελλάδος, στα 15,6 ευρώ η Εμπορική (με άψογο διάγραμμα) αν και η κίνηση της ημέρας πραγματοποιείται και σηματοδοτείται από την Εθνική.

Στα μεσαία, θα πρέπει να προσεχθούν το ”κλείδωμα” των Ευροσυμμετοχών, οι συναλλαγές και η σταθερά ανοδική πορεία του Καμπά, η σταθερή πορεία της μετοχής της Hi-tech, ο Λυμπέρης, Mevaco, Multirama και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Το ιδανικότερο για σήμερα σενάριο, θα ήταν το κλείσιμο του Δείκτη στο εύρος 1.884 – 1.892 μονάδων, με συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 80 – 85 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v