Μια εβδομάδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον

”Πρόκριμα” για την κίνηση της αγοράς ως το τέλος του έτους μάλλον θα αποτελέσει η συμπεριφορά των αγοραστών στις επόμενες συνεδριάσεις, για ορισμένους ευδιάκριτους λόγους που αξίζει να επισημανθούν.

Μια εβδομάδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον
του Γ. Παπανικολάου

Το ”άγχος” των... Ταύρων στη Σοφοκλέους φάνηκε καθαρά στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το κακό είναι ότι ο χρόνος περνά και μάλλον δουλεύει εις βάρος των ”αγοραστών”, εφόσον δεν κινούνται αποφασιστικά για να επιβάλλουν την άποψή τους.

Ισως αυτή η εβδομάδα να αποδειχτεί καθοριστική, με έμφαση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Στο εξωτερικό, η πλειονότης των αναλυτών, ακόμη κι εκείνων που θεωρούν ότι είμαστε στα μέσα ενός ξεκάθαρου bear market rally, πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των δεικτών ως το τέλος του έτους, κι ότι κάποιο profit taking είναι αναμενόμενο και ουδόλως... επίφοβο.

Στη γηραιά ήπειρο, όλοι αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 0,25% την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στη Σοφοκλέους (για να επιστρέψουμε στο κύριο... ζητούμενο), όλα δείχνουν ότι η αγορά είναι τώρα έτοιμη για μια προσπάθεια κίνησης στην περιοχή των 1900+ μονάδων, με μοχλό τον ΟΤΕ και τις τηλεπικοινωνίες γενικότερα.

Στη μετοχή του ΟΤΕ υπάρχουν θετικά στοιχεία, τα οποία διευκολύνουν μια κίνηση προς την περιοχή των 12- 12,2 ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια καινούργια... ”κεραμίδα” σε σχέση με την RomTelecom.

To 9μηνο του Οργανισμού ικανοποίησε, η έως τώρα πτώση του ήταν μεγάλη (σε μια μετοχή που ”κοσμεί” τις κύριες ”κτήσεις” όλων σχεδόν των θεσμικών χαρτοφυλακίων και θα αποτιμηθεί στο τέλος χρόνου με μέσες τιμές Δεκεμβρίου), ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και η ”αγορά ιδίων”.

Ρευστοποιήσεις στην αγορά λόγω ΔΕΗ δεν αναμένονται προς ώρας, ενώ και η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής δεν απέχει πλέον πολύ από την πιθανή τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Ομοίως, στην Εθνική φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω πίεση εξαιτίας της μείωσης του ειδικού της βάρους στον MSCI, καθώς οι ”μετατοπίσεις” κεφαλαίων πραγματοποιήθηκαν.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η εβδομάδα αυτή (υπό την επίδραση των θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου που προσέφεραν εταιρίες ”υψηλής ποιότητας” από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση), προσφέρεται για... ”πρωτοβουλίες” των αγοραστών με στόχο την εγκαθίδρυση ”κλιματος”, ενόψει του τέλους έτους.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, έστω και με... μέτρο στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, θα βρεθούν και διάφοροι πρόθυμοι ”αρωγοί” στην περιφέρεια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη του ενδιαφέροντος και από τη πλευρά αρκετών μικροεπενδυτών.

Προφανώς σε μια ανοδική προσπάθεια, όπως αυτή που περιγράφηκε, περισσότερο ωφελημένες θα βγούν μετοχές της μεγαλομεσαίας και της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που έδωσαν θετικά δείγματα γραφής με τα αποτελέσματα 9μήνου.

Αν πάλι δεν συμβεί... τίποτα από τα παραπάνω, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε σύντομα την αγορά να ”κοιτάει” σαφώς χαμηλότερα. Οπως είναι γνωστό, οτι δεν ανεβαίνει... κατεβαίνει!!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v