Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Τα 9μηνα όλων των εισηγμένων (update)

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν στο σύνολό τους τα αποτελέσματα 9μήνου του συνόλου των εισηγμένων, τα οποία, ωστόσο, επηρεάστηκαν δυσμενώς για ένα ακόμα τρίμηνο από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα.

Magna Trust: Τα 9μηνα όλων των εισηγμένων (update)
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν στο σύνολο τους τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Συγκεκριμένα η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων το 2002 διαμορφώθηκε στο 17% έναντι -20% του εννεαμήνου 2001 στα απλά αποτελέσματα και –14% στα ενοποιημένα έναντι -18% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η εικόνα των κλάδων, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, δεν άλλαξε με τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρίες να εμφανίζουν μεγάλες απώλειες σε σχέση με την περυσινή χρήση και τις κατασκευαστικές να βρίσκονται στην αιχμή τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας τους.

Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 10% αντιπροσωπεύοντας το 21% του ΑΕΠ ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο το ποσοστό προσεγγίζει το 30% με βελτίωση 11%.

Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στο εν λόγω διάστημα εντοπίζονται κυρίως στους κλάδους των ΜΜΕ και εκδόσεων καθώς και στην Επιβατηγό Ναυτιλία.

Οι κλάδοι αυτοί, όπως επισημαίνει, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση οτι φέτος η χρήση θα είναι μεταβατική και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, αν κρίνει κανείς από το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έπιασαν τόπο. Βέβαια, ο κλάδος της Ναυτιλίας έχει μπροστά του ένα δύσκολο οικονομικό τρίμηνο στο οποίο όμως οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες κόστους διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις για την συνολική κερδοφορία της χρήσης, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον κλάδο των εκδόσεων οι κινήσεις αναδιάρθρωσης άρχισαν να έχουν αποτελέσματα και οι ηγετικές δυνάμεις του κλάδου επανέρχονται στην κερδοφορία αν και οι ζυμώσεις στο χώρο μετά τις εξελίξεις στον Ομιλο Ανδρουλιδάκη συνεχίζονται χωρίς να αποκλείονται νέες συμμαχίες ή συνενώσεις.

Θετική εικόνα ακόμα είχαν τα τρόφιμα, οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου οικιακών συσκευών, ένδυσης και πληροφορικής κυρίως λόγω της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης κατά την φετινή χρήση.

Ειδικότερα για πολλές εταιρίες του κλάδου λιανικής, η ζημιογόνος χρήση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι ζημιές ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη και δύσκολα θα μπορέσουν οι περισσότερες εξ αυτών να περιορίσουν το αρνητικό αποτέλεσμα στο τελευταίο τρίμηνο το οποίο θεωρείται και το πιό αποδοτικό.

Η σημαντικότερη όμως παράμετρος των αποτελεσμάτων με βάση την κερδοφορία και τις πωλήσεις των εταιριών είναι ότι η αγορά παραμένει υποτιμημένη, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Το μέσο Ρ/Ε για το 2002 διαμορφώνεται σε 15, ενώ από πλευρά του Γενικού Δείκτη η μείωση που παρατηρείται από την αρχή του έτους (-28%) διαμορφώνει ένα discount ώς προς την προσδοκώμενη κερδοφορία που ενδεχομένως να περιοριστεί με την διόρθωση της αγοράς κατά τον τελευταίο μήνα του έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία και ξεφεύγοντας από την λογική του μέσου όρου (Γενικός Δείκτης) αυτή την στιγμή στην Ελληνική αγορά υπάρχουν μετοχές με ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ελπιδοφόρα πορεία που μπορούν να συνεχίσουν την αυξητική πορεία των αποτελεσμάτων τους και να αποδώσουν ανεξαρτήτως χρηματιστηριακού κλίματος και το 2003, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

* Οι αναλυτικοί πίνακες της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v