Τροπολογία στη Βουλή για τα ακίνητα των εισηγμένων

Την αποτίμηση της αξίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των εισηγμένων εταιριών, από τη χρήση 2002, στην τρέχουσα αντικειμενική τους αξία, προωθεί με τροπολογία που κατέθεσε απόψε στη Βουλή η κυβέρνηση. Ειδικός τρόπος χειρισμού της υπεραξίας που προκύπτει. Πώς θα γίνει η φορολόγηση.

Τροπολογία στη Βουλή για τα ακίνητα των εισηγμένων
Τον υπολογισμό της αξίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των εισηγμένων εταιριών στην τρέχουσα αντικειμενική τους αξία προωθεί με τροπολογία που κατέθεσε απόψε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το ποσό της υπεραξίας που θα προκύπτει από την αναπροσαρμογή, δεν θα προστίθεται στα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους, αλλά θα φορολογείται αυτοτελώς με 2%.

Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν δεν θα περνάνε στα αποτελέσματα χρήσης τους, αλλά στο παθητικό και ειδικότερα σε ειδικό αποθεματικό, με σκοπό την κάλυψη των ζημιών από τις υποαξίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου στις τιμές των μετοχών τους, σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σε διάφορα ομόλογα και σε χρεόγραφα γενικότερα.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

”Οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και οι εισηγμένες στο ΧΑΑ ΑΕ μπορούν να αναπροσαρμόζουν ετησίως την αναπόσβεστη αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων τους στην αξία που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στους ισολογισμούς που κλείνουν μετά την 30/12/2002.

Το ποσό της υπεραξίας αναπροσαρμογής που προκύπτει δεν προστίθεται στα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους, αλλά φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 2% στο όνομα του νομικού προσώπου, με την προϋπόθεση ότι ολόκληρο το ποσό της υπεραξίας μεταφέρεται απ ευθείας σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο αυτό και με προορισμό το συμψηφισμό της ζημίας που προκύπτει από την αποτίμηση μετοχών ΑΕ, ομολογιών και λοιπών χρεογράφων καθώς και μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων και συμμετοχών σε επιχειρήσεις που δεν έχουν την μορφή της ΑΕ στην κατ’ είδος χαμηλότερη τιμή, μεταξύ της τιμής κτήσεως τους και της τρέχουσας τιμής , όπως αυτή ορίζεται στην περίπτωση β της παραγράφου 6 του άρθρου 43 του κ.ν. 2190/1920.

Ο φόρος αυτός αποδίδεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης του άρθρου 107 του ν. 2238/1984 μέσα στο πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τη Γενική Συνέλευση και δεν θα εκπίπτεται από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης για τον υπολογισμό των φορολογητέων εσόδων της.

Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής του σχηματιζόμενου πιο πάνω αποθεματικού, θα φορολογείται αυτό με βάση τις γενικές διατάξεις”.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έρχεται να προσφέρει ένα ”δώρο” στο σύνολο των εισηγμένων που οι υποαξίες που κατέγραψαν όλο αυτό τον καιρό, εξαιτίας της πτώσης του ΧΑΑ δημιούργησαν σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα στη διάρθρωση των ισολογισμών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v