”Τέστ αντοχής” για FTSE-20 και Σοφοκλέους

Εάν δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των επιπέδων σημαντικής στήριξης ο FTSE 20, η αγορά και ειδικότερα τα μεσαία ”χαρτιά”, δεν έχουν λόγο να χάσουν την βραχυπρόθεσμα ανοδική τους φορά. Αυξημένες σήμερα οι απαιτήσεις από την Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφορμής των ξένων δοθείσης και 3E συμβάλλουσας, θα δοκιμαστούν χαμηλότερα μεσοπρόθεσμες στηρίξεις. Κυρίως για τον FTSE 20, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτος όχι μόνο λόγω του προβληματισμού που κυριαρχεί για τα αποτελέσματα και την πορεία των τραπεζών, αλλά και λόγω της αδυναμίας άλλων παραδοσιακών ελληνικών ισχυρών ”επώνυμων” να υπάρξουν αυτόνομα από τη γενικότερη τάση.

Η περίπτωση της Coca-Cola είναι ενδεικτική και χαρακτηριστική της ρηχότητας της αγοράς μας και τίποτα περισσότερο. Δεν θα μπει στον εύκολο πειρασμό της κριτικής, η στήλη, προσωπικά ο γράφων, για τα όσα συνέβησαν με αφορμή το ”χώσιμο” της Coca-Cola. Το euro2day.gr πήρε πρώτο χθες θέση και στάση.

Θα πρέπει να κατατεθεί όμως και μια αιρετική άποψη που οι παραδοσιακοί πιστοί της 3E θα αναγνωρίσουν. Η εν λόγω εταιρία, η μετοχή της, δείχνουν να ακολουθούν σε μεγαλύτερο βαθμό, από κάθε άλλο blue chip, αυτόνομη πορεία. Παράλληλα, οι ενέργειες της διοίκησης της 3E, επιμένουμε, ότι λειτουργούν ως προπομπός μελλούμενων.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του περίφημου limit down (12%), της μετοχής της 3E το Δεκέμβριο του 2000, που σηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις. Μακροπρόθεσμα από την κίνηση της 3E, μπορούμε να κρατήσουμε ακριβώς αυτό το στοιχείο, της αγωνιώδους προσδοκίας επιχειρηματιών, βασικών μετόχων, χρηματοοικονομικών παραγόντων για βελτίωση της θέσης τόσο των εταιριών τους όσο και των αγορών συνολικότερα.

Εξίσου αιρετική η εκτίμηση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, που αν και δεν θεωρεί υποτιμημένο τον κλάδο εκτιμά πως παραμένει πιεσμένος και πως δεν έχει προσφέρει -τεχνικά- την αντίδραση που χρωστά.

Το ζητούμενο δεν είναι αν ο δείκτης με αφορμή πολιτικές εξελίξεις θα κινηθεί χαμηλότερα των 1700 μονάδων στο πρώτο τρίμηνο του 2003, αλλά κατά πόσο θα πείσει ότι μπορεί να υπερβεί τις 1905 μονάδες μέχρι το τέλος της χρήσης.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντιδράσει κατ΄ αρχήν σήμερα η μετοχή της 3E, προς το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης, δηλαδή τα 14,14 ευρώ. Άλλωστε όσοι γνώριζαν από νωρίς χθες την τιμή του πακέτου, στα 13,5 ευρώ, και πουλούσαν στα 14,5 ή σόρταραν τη μετοχή, έχουν αποκομίσει σημαντική ρευστότητα. Επιμένουμε ότι υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα σημασία τόσο στις συναλλαγές όσο και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Τραπέζης Κύπρου.

Η μετοχή της Εθνικής, η μόνη που έβαλε πλάτη χθες, θα πρέπει σήμερα να μην κινηθεί χαμηλότερα των 14,5 ευρώ αλλά και να βρει αγοραστές σε τιμή υψηλότερη των 14,52 ευρώ (μέγιστη χθεσινή τιμή).

Αυξημένες απαιτήσεις υπάρχουν και από τη διαγραμματικά άψογη Alpha αλλά και από την Εμπορική που δίνει ρευστότητα και κέρδη τελευταία. Για τον ΟΠΑΠ θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, καθώς ενδέχεται να ρευστοποιηθούν και σήμερα θέσεις θεσμικών, που τοποθετούνται στην εγγραφή της ΔΕΗ.

Εάν η συνεδρίαση δεν μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε επίπεδο FTSE 20, η υγιής μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές εταιριών με καλά αποτελέσματα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v