Ημέρα ρευστοποιήσεων στη Σοφοκλέους

Οι ρευστοποιήσεις σε σημαντικό αριθμό μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα στη Σοφοκλέους, όπου τόσο εδώ όσο και στις ευρωπαικές αγορές τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΕΚΤ.

Ήπιας μορφής η διόρθωση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πολύ πιο οξείας μορφής στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο (-0,43%) τόσο η κίνηση του Mid 40 (-0,93%), όσο και η κίνηση του Small Cap 80 (-2%) ήρθαν να αποδείξουν πως η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις διορθωτικές κινήσεις, ενδεχομένως ακολουθώντας ετεροχρονισμένα τη διόρθωση των ευροαγορών του τελευταίου διημέρου.

Ειδικότερα, εξαιρετικά άσχημη εντύπωση δημιουργεί η διαμόρφωση της αναλογίας πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 5,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, σχέση που σίγουρα δεν αντικατοπτρίζεται στην τελική εικόνα του Γενικού Δείκτη, οι απώλειες του οποίου περιορίστηκαν στο 0,45% με συνέπεια να διαμορφωθεί στις 1.859,24 μονάδες.

Και όλ’ αυτά, εν μέσω σθεναρών αντιστάσεων από Alpha Bank, ΟΤΕ, και Cosmote, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση γενικότερα να δίνει σήμερα παραδόξως, θετικά δείγματα γραφής αντικατοπτρίζοντας πιθανώς και την απροθυμία των θεσμικών χαρτοφυλακίων να εγκαταλείψουν τις προσφάτως αποκτηθείσες θέσεις.

Κι αν η υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν μας είχε συνηθίσει στο να αποτελεί σηματωρό της τάσης, η γενικότερη εικόνα με το retail και τα lobbies να προχωρούν σε σαφέστατη μείωση θέσεων πρέπει να προσεχθεί, αφού η δημιουργία μιας νέας ”φουρνιάς” εγκλωβισμένων θα πρέπει να αποτελεί το βασικότερο μέλημα των εμπλεκομένων, ασχέτως του σε ποια επίπεδα διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης στο τέλος κάθε ημέρας.

Ήτοι, η διατήρηση της ρευστότητας στο σύστημα και αποφυγή επιστροφής σε περιόδους υψηλής διακύμανσης θα εξυπηρετήσει την Σοφοκλέους σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, αφού ζητούμενο δεν είναι η ανακύκλωση υφιστάμενης ρευστότητας αλλά η σταδιακή επαναπροσέλκυση επενδυτικών δυνάμεων και ιδιωτών επενδυτών, που να πιστεύουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά ως μέσο επίτευξης κερδών μεγαλύτερων των πενιχρών αποδόσεων που προσφέρουν αυτή την εποχή τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος.

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται εμπιστοσύνη και προοπτική, στοιχεία που δεν έχει ακόμα πείσει η Σοφοκλέους πως τα ανακτά, έστω και σταδιακά.

Όσον αφορά στην κίνηση στην αγορά παραγώγων, φυσιολογική η ενίσχυση των θέσεων short προς αντιστάθμιση με επίκεντρο τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, παράλληλα όμως χαρακτηριστική ήταν η απροθυμία τιμολόγησης χαμηλότερων επιπέδων στο άμεσο μέλλον από τους ενασχολούμενους κυρίως με τα ΣΜΕ επί του FTSE 20.

Οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, ύστερα από την ανοδική κίνηση κυρίως των τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης τις προηγούμενες ημέρες, επισημαίνει η Ελένη Κουντούρη, υπεύθυνη τμήματος μελετών και ανάλυσης της Άτλας ΑΧΕ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, όπως επισημαίνει η κ. Κουντούρη, η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το ποσοστό μείωσης, αναμένεται να αποτελέσει για αύριο τον κύριο παράγοντα επιρροής των αγορών τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή του Ιασώ που έκλεισε στα 8,2 ευρώ με κέρδη 1,74%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση η μετοχή της Κρέτα Φάρμ στην τιμή των 13,04 ευρώ (απώλειες 5,64%), η μετοχή της Informer στα 4,06 ευρώ (απώλειες 1,46%), η μετοχή της Unisystems στα 3,36 ευρώ (απώλειες 2,33%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 32,89% σε σχέση με χθες) εκ των οποίων τα 16,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Στην μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πακέτα. Ειδικότερα έγινε ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων στην τιμή των 10,74 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων στην τιμή των 10,72 ευρώ και δύο πακέτα 60.000 και 250.000 τεμαχίων στην τιμή των 10,72 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 885.860 τεμαχίων της Informer στην τιμή των 5,6 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 κομματιών της Εξέλιξη στην τιμή των 0,9 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Αλλατίνη στην τιμή των 0,92 ευρώ και ένα πακέτο 3.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10,12 ευρώ.

Ακόμη έγιναν ένα πακέτο 313.228 τεμαχίων της Vodafone-Panafone στην τιμή των 5,78 ευρώ, ένα πακέτο 1.350.000 τεμαχίων της Ασπίς Ασφαλιστική στην τιμή του 1,48 ευρώ καθώς και δύο πακέτα 210.000 και 240.000 τεμαχίων του Άκτωρα στην τιμή των 5,7 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v