Αλουμίνιο: Εκτιμήσεις διοίκησης για πτώση κερδών

Την πορεία της Αλουμίνιο της Ελλάδος μέχρι σήμερα και τους τρεις λόγους που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του 9μηνου 2002 παρουσίασε στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών η Διοίκηση της εταιρίας. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται και η δραστηριοποίηση στον τομέα συμπαραγωγής ενέργειας.

Αλουμίνιο: Εκτιμήσεις διοίκησης για πτώση κερδών
Την πορεία της Αλουμίνιο της Ελλάδος μέχρι σήμερα, τους στόχους, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου του 2002 παρουσίασε στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας Ι. Δήμου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την πρόθεση της εταιρίας να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα συμπαραγωγής ενέργειας.

Ο κ. Δήμου αναφέρθηκε και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και στα πρόσφατα αποτελέσματα που αφορούν στη χρήση του 9μηνου, καθώς και στις προοπτικές της.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρίας το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2002 ανήλθαν σε 279,2 εκατ. ευρώ έναντι 307,7 εκατ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας μείωση 9%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ανέρχονται σε 54,5 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 19,5% επί των πωλήσεων.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 32,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,7 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου χρονικού διαστήματος του 2001, τα οποία παρά τις συνεχιζόμενες δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες παρουσίασαν σταθεροποίηση σε σχέση με τα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Τόνισε ότι τρεις είναι οι σημαντικότεροι εξωγενείς παράγοντες που συνέβαλαν στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων :

* Η διατήρηση των τιμών του πρωτόχυτου αλουμινίου σε χαμηλά επίπεδα (το 2002 μέση τιμή LME-3 μηνών 1.370 δολάρια/τόνος έναντι 1.525 δολάρια/τόνος αντίστοιχα το 2001).

* Η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

* Η εκτέλεση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη νέα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 1.1.1999 έως 31.5.2002 σε εφαρμογή της οποίας καταβλήθηκε στην ΔΕΗ ποσό 12,8 εκατ. ευρώ, για την οποία είχαν σχηματισθεί σε προηγούμενες χρήσεις προβλέψεις ποσού 4,2 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας εκτιμούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, θα οδηγήσει σε αργή αλλά σταθερή άνοδο τις τιμές του πρωτόχυτου αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME ) με ανάλογη επίδραση και στα αποτελέσματα της.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της εταιρίας Ι. Στράτος,ο Διευθύνων Σύμβουλος J. Gani και ο υπεύθυνος σχέσεων με τους επενδυτές Ι. Οικονομόπουλος.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Αλουμίνιο της Ελλάδος ιδρύθηκε τo 1960, με στόχο την αξιοποίηση των σημαντικών ελληνικών κοιτασμάτων βωξίτη, για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου.

Η εταιρία εγκατέστησε το βιομηχανικό της συγκρότημα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, παραλία Διστόμου στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Η θέση αυτή συνδυάζει τη γειτνίαση με τα σημαντικά κοιτάσματα βωξίτη της Βοιωτίας και Φωκίδας, την ευκολία θαλάσσιας επικοινωνίας και τη διακριτική ένταξη στο περιβάλλον.

Το καθετοποιημένο βιομηχανικό αυτό συγκρότημα έχει δυναμικότητα παραγωγής 750.000 τόνων αλουμίνας και 160.000 τόνων αλουμινίου, ενώ απασχολεί 1250 εργαζομένους.

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρίας ανήκει κατά 60% στον γαλλικό Ομιλο επιχειρήσεων Pechiney και κατά 40% σε διάφορους μετόχους επενδυτές.

Η Εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από 1.1.1974 και συμμετέχει κατά 99,99% στην μεταλλευτική εταιρεία Δελφοί-Δίστομον, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του βωξίτη.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η Αλουμίνιο της Ελλάδος υπήρξε κινητήριος δύναμη ανάπτυξης για τον βιομηχανικό κλάδο πρώτης μεταποίησης του αλουμινίου στην Ελλάδα.

Ο κλάδος αυτός απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, περίπου 40.000 άτομα, μεταποιεί περισσότερους από 280.000 τόνους αλουμινίου κάθε χρόνο, έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει 1,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η εταιρία, υλοποιεί από το 2000 με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα ”Συνεχής Πρόοδος”. Πρόκειται για μία δομημένη διαδικασία, στόχος της οποίας είναι η συνεχής βελτίωση αποδόσεων της εταιρίας και αποβλέπει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας με βελτίωση του κόστους, όταν είναι εφικτό, και παράλληλη αύξηση των παραγομένων ποσοτήτων.

Ο κ. Δήμου τόνισε ότι, η ασφάλεια στην εργασία στην Αλουμίνιο της Ελλάδος, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ετσι το 2000 έλαβε διάκριση για την ”καλύτερη επίδοση ασφαλείας” στον όμιλο Pechiney και το 2001 από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αλουμινίου αντίστοιχα. Παράλληλα στα μεταλλεία της θυγατρικής εταιρίας Δελφοί-Δίστομον επί 21 μήνες ο δείκτης ατυχημάτων είναι μηδέν.

Το ανθρώπινο δυναμικό, υπογράμμισε ο κ. Δήμου, αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο που έχει συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχία της εταιρίας. Εφαρμόζεται σύστημα που επιτρέπει στους εργαζόμενους στην εταιρία να αναπτύσουν διαρκώς τις ικανότητές τους, ενθαρύνεται η λήψη αποφάσεων στο χαμηλότερο δυνατό ιεραρχικό επίπεδο με συνεχή εκπαίδευση που συνδυάζεται με προγράμματα πρόσθετων κοινωνικών παροχών.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η εταιρία πραγματοποιεί συνεχείς επενδύσεις και εφαρμόζει προγράμματα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της εταιρίας Ι. Στράτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στο θέμα της Ενέργειας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.

Η εταιρία τελεί σε αναμονή των τελικών νομοθετικών ρυθμίσεων και συμφωνιών που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα συμπαραγωγής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v