Στο κόκκινο η Σοφοκλέους

Ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν σήμερα οι πιέσεις στη μικρή (-3,51%) και μεσαία κεφαλαιοποίηση (-2,44%), καθώς 327 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Διασώθηκε η ΔΕΗ, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες η υπερκάλυψη της προσφοράς φθάνει τις 2 φορές.

Αθλία, χωρίς τη χρήση εισαγωγικών, η σημερινή εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στη Σοφοκλέους, όπου υψηλή, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, συγχρονίστηκαν, δυστυχώς, σε πτωτική τροχιά με τις ανοδικές μετοχές στο κλείσιμο να είναι μόλις 20 και την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών στο 11 προς 1 υπέρ των πρώτων, ενδεικτικό της τάσης εξόδου από την αγορά με οποιοδήποτε κόστος.

Όλες οι προσπάθειες τοποθετήθηκαν στη περιφέρεια και, δεν υιοθέτησαν τακτική απλώς στο τελευταίο δίωρο, το έπραξαν σήμερα μαζικά με χαρακτηριστικό τις πιέσεις τόσο σε growth όσο και σε αμυντικογενή χαρτιά.

Ενδεικτικό του ότι ο ΟΠΑΠ (–1,5%) και η Εβροφάρμα (-10%), τίτλοι που είναι παραδοσιακά αμυντικογενείς, δέχτηκαν και αυτές πιέσεις σε μια καθολική αποχώρηση επενδυτικών δυνάμεων.

Αν η αγορά δεν είχε και το ”σωσίβιο” της ΔΕΗ (+1,5%), η τελική εικόνα θα ήταν σαφώς χειρότερη, τουλάχιστον όσον αφορά στις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Πρέπει να επισημανθεί, πως η επαναπροσέγγιση των 1.800 μονάδων, με ταυτόχρονες ανοιχτές πωλήσεις, σε κατ’ εξοχήν επιρρεπής σε διόρθωση μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20, δημιουργεί την εντύπωση πως η πτωτική κίνηση θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον με το Γενικό Δείκτη (1.813,32 μονάδες, –1,7%) να απέχει μόλις μια ανάσα από το κρίσιμο αυτό επίπεδο.

ΟΤΕ (-2,6%), Εμπορική (-2,5%) και Eurobank (-2,1%) είναι σχετικά αβάσιμο να προσμένει κανείς πως μπορούν να προσδώσουν άμεσα θετική εικόνα και τάση στην ευρύτερη αγορά, με το έναυσμα της ανόδου ή ενδεχομένως της σθεναρής αντίστασης να προσδοκάται από την ΔΕΗ, η οποία φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, να έχει καλύψει την προσφορά τίτλων δύο φορές ή και περισσότερο.

Η αδυναμία προσέγγισης των 1.900 μονάδων από το γενικό Δείκτη οδήγησε σε μια πτωτική κίνηση, με πρώτο επίπεδο αντίστασης τις 1.800 μονάδες, επισημαίνει ο Θεόδωρος Πρινιωτάκης, αντιπρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει, σημαντικές κρίνονται οι επόμενες συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους, μια και θα φανεί η δυναμική του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα ή αν θα σημειωθεί υποχώρηση σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.800 μονάδων.

Εξακολουθεί να προβληματίζει, επισημαίνει ο κ. Πρινιωτάκης, η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών ενώ, φυσιολογική, ως ένα βαθμό, κρίνεται η πτώση που σημείωσε η μικρή κεφαλαιοποίηση μετά από την πρόσφατη άνοδο των τιμών των μετοχών.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές ενώ, θα πρέπει να θεωρούνται πιθανές οι έντονες διακυμάνσεις και η αυξημένη νευρικότητα. Τονίζουμε για άλλη μια φορά την αξιόλογη προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα παράγωγα προϊόντα ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου του χαρτοφυλακίου μετοχών, καταλήγει ο κ. Πρινιωτάκης.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Chipita, Eικόνα – Ήχος, Υγεία, Unisystems, Φιερατέξ, Informer, Κέκροψ, Ξιφίας (προνομιούχες) – οι οποίες σημείωσαν πτώση κατά 10,32%, διαμορφούμενες στα 2,25 ευρώ και Κλωνατέξ (κοινές), καταγράφοντας πτώση κατά 1,05%, στα 2,28 ευρώ.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Εικόνα – Ήχος, Υγεία και Φιερατέξ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 3,53% σε σχέση με χθες) εκ των οποίων τα 12,27 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 300.000 τεμαχίων της Chipita στην τιμή των 4,06 ευρώ, ένα πακέτο 118.037 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,72 ευρώ ένα πακέτο 163.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στην τιμή των 3,94 ευρώ και ένα πακέτο 336 μετοχών της Vodafone-Panafon στην τιμή των 5,9 ευρώ.

Ακόμη έγινε ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Ιατρικό Αθηνών στην τιμή των 2,3 ευρώ ένα πακέτο 100.000 τεμαχιών της Cosmote στην τιμή των 9,74 ευρώ, ένα πακέτο 500 μετοχών της Axon Holdings στην τιμή των 3,12 ευρώ και ένα πακέτο 765.600 μετοχών της Euroline στην τιμή των 2,05 ευρώ.

Τέλος έγιναν δύο πακέτα 580.350 και 619.650 τεμαχίων της ΓΕΚ στην τιμή των 5,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v