”Πλαγιοκαθοδικά”... η Σοφοκλέους!

Συνέχεια και σήμερα των ρευστοποιήσεων στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση στη Σοφοκλέους, πλην όμως αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι οι πιέσεις στις τράπεζες, ίσως και λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην κερδοφορία τους το νέο επιτοκιακό περιβάλλον στην ευρωζώνη.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι ”καρμπόν” της χθεσινής -κατά πάσα βεβαιότητα θα έπρεπε να βγάλουμε τα εισαγωγικά - αφού όσοι εκτιμούσαν χθες πως το πάρτι τελείωσε και σήμερα το πρωί κατακρίθηκαν γι’ αυτό, θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση της σημερινής ημέρας.

Κι αυτό, γιατί όπως και χθες, η περιφέρεια ”εξαερώθηκε”, η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, αλλά και η μείωση θέσεων stop loss υπήρξε εμφανέστατη, με συνέπεια η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών να διαμορφωθεί ακριβώς στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή στο 5,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, με τον Small Cap 80 να καταγράφει απώλειες 1,96% την ίδια στιγμή που χθες είχε καταγράψει απώλειες 1,99%.

Κι αν χθες οι τράπεζες αποτελούσαν ένα είδος αντίβαρου, σίγουρα δεν συνέβη το ίδιο σήμερα, αφού η ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο (-0,76%), με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Εθνικής (-1,3%).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, κάτι που ενδεχομένως διαφεύγει της άμεσης προσοχής της αγοράς και που αφορά στο τι ακριβώς σημαίνει η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα.

Οι χώρες που μετέχουν στην ευρωζώνη, με εξαίρεση την Ιρλανδία και την Ελλάδα, εμφανίζουν εξαιρετικά υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά το 1,9% κατά μέσο όρο.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά ο πληθωρισμός και συνεπώς, η μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί στο να προστατεύσει τις οικονομίες ατμομηχανές της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία), από το να εισέλθουν σε μια βαριάς μορφής ύφεση, χωρίς να υπάρχει αντίκτυπος στον πληθωρισμό, αφού οι πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες αυτές είναι αποπληθωριστικές.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η μείωση των επιτοκίων συνεπάγεται μείωση των εσόδων από τόκους, την περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής οικονομίας ως μη ανταγωνιστική και, προπάντων δεν εξυπηρετεί τη συνολικότερη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που θα δημιουργηθούν.

Το κλείσιμο βρήκε τον Γενικό Δείκτη τιμών κάτω από το βραχύχρονιο επίπεδο στήριξης των 1.850 μονάδων, εξέλιξη άκρως αρνητική, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στις 1.844,75 μονάδες με απώλειες 0,78%.

Σαφώς και η εικόνα θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αν κάποιοι ξένοι θεσμικοί αποφάσιζαν να συνεχίσουν τη μείωση θέσεων στον ΟΤΕ (0,9%), ο οποίος παραδόξως σήμερα αναδείχτηκε σε θετικό πρωταγωνιστή.

Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία και σήμερα απώλεσε 1%, με πληροφορίες από το εσωτερικό να κάνουν λόγο για ικανοποιητική μεν πρόοδο σε επίπεδο κάλυψης της προσφοράς, ταυτόχρονα όμως φαίνεται να υπάρχει κάποια διστακτικότητα εκ μέρους των αλλοδαπών θεσμικών.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε η μετοχή του Ιασώ στην τιμή των 8,74 ευρώ με κέρδη 0,73%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση η κοινή μετοχή της Κεράνης, κλείνοντας στην τιμή των 0,84 ευρώ (αμετάβλητη), η μετοχή της Chipita στην τιμή των 4,34 ευρώ (απώλειες 4,41%), η μετοχή της Informer στην τιμή των 4,02 (απώλειες 0,99%) και η κοινή μετοχή της Ξιφίας στην τιμή των 1,12 ευρώ με απώλειες 5,08%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 15%σε σχέση με χθες) εκ των οποίων τα 14,18 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Intralot στην τιμή των 15,36 ευρώ, ένα πακέτο 190.000 τεμαχίων της Ντεσπέκ στην τιμή των 3,16 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,8 ευρώ.

Επίσης στην μετοχή του ΟΤΕ έγιναν δύο πακέτα 125.000 και 100.000 τεμαχίων στην τιμή των 10,8 και 10,82 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 380.000 τεμαχίων στην τιμή των 10,79 ευρώ.

Τέλος έγινε ένα πακέτο 215.000 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 2,95 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Coca Cola στην τιμή των 13,91 ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v