Στο 2,75% τα επιτόκια στην ευρωζώνη (update)

Στο 2,75% διαμορφώνονται τα επιτόκια στην ευρωζώνη, ύστερα από τη μείωση κατά 0,5% που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ ο Β. Ντούιζεμπεργκ ”βλέπει” υποχώρηση του πληθωρισμού και ανάπτυξη στο 2- 2,5% το 2003. Συνεχίζεται το ανοδικό κλίμα στις ευρωαγορές, ενώ διακυμάνσεις στον άξονα της απόλυτης ισοτιμίας εμφανίζει το ευρώ.

Στο 2,75% τα επιτόκια στην ευρωζώνη (update)
Για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί σε μείωση των επιτοκίων, κατά 0,50%, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες για συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο Β. Ντούιζεμπεργκ, σε δηλώσεις κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την μείωση κυρίως απέναντι στους πάσχοντες από… ”πληθωρισμοφοβία”, προέβλεψε ότι ”οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν”, κάτι το οποίο απέδωσε στην προβληματική ανάπτυξη”.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το όριο του 2% για αρκετούς μήνες, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από το 2%, μέσα στο 2003. Για την ανάπτυξη, ο κ. Ντούιζεμπεργκ προέβλεψε ότι θα κινηθεί προς το 2- 2,5% μέσα στο επόμενο έτος



”Είναι επίσημο. Η ΕΚΤ τελικά, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη”- τουλάχιστον κατά την άποψη του στελέχους της HSBC, R. Prior. Ο ίδιος σε δηλώσεις του προς τους FT, χαρακτήρισε ”σκοτεινό” το μέλλον της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία από αυτή θα συνεχίσουν να είναι απογοητευτικά τους επόμενους μήνες, ενώ θα αναμένεται μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 2,25%.

”Τα επιτόκια θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί λίγο νωρίτερα”, είπε σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Otto Poehl, ενώ προσέθεσε την κρίση του ότι η ΕΚΤ είναι, κάποιες φορές, ”φοβιτσιάρα”.

Υστερα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τα κέρδη τους, ενώ το ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

1. Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας στο 2,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Δεκεμβρίου 2002.

2. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Δεκεμβρίου 2002.

3. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Δεκεμβρίου 2002.

4. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ευρέος νομισματικού μεγέθους Μ3 θα παραμείνει στο 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v