Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσμενής για ελληνικές τράπεζες η μείωση της ΕΚΤ

Δυσμενείς επιπτώσεις θα έχει για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης εκτιμά στο πρωϊνό σχόλιο της η EFG Eurobank Securities.

Δυσμενής για ελληνικές τράπεζες η μείωση της ΕΚΤ
Δυσμενείς επιπτώσεις θα έχει για την κερδοφορία των 5 κορυφαίων ελληνικών τραπεζών η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως εκτιμά η EFG Eurobank Securities στο πρωϊνό της σχόλιο (05/12/2002), αναφέροντας ότι οι τράπεζες μάλλον θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων.

Από την πλευρά των καταθέσεων η προβλεπόμενη μείωση στα επιτόκια δεν αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές, τονίζει η EFG Eurobank Securities, αφού τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται στο σχόλιο, το περιθώριο (spread) καταθέσεων προβλέπεται πως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή θα παρουσιάσει μικρή μείωση, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.

Στον αντίποδα, το περιθώριο δανεισμού προβλέπεται πως θα μειωθεί περισσότερο, επίσης ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού.

Στην περίπτωση που το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των 5 μεγαλυτέρων τραπεζών μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, εκτιμάται πως τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών θα συρρικνωθούν κατά 10%, με αυξημένες συνέπειες στην κερδοφορία τους.

Μάλιστα, όπως εκτιμά η EFG Eurobank Securities, η επαπειλούμενη πτώση στην κερδοφορία των τραπεζών δεν θα μπορέσει να αντιστραφεί, ούτε από την πιθανή αύξηση του αριθμού των δανείων, (λόγω της πτώσης των επιτοκίων), αφού ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού στην λιανική τρέχει ήδη με ρυθμούς που ξεπερνούν το 35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v