Στη δίνη διεθνών εξελίξεων η Σοφοκλέους

Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, όπως η παραίτηση του αμερικανού υπουργού οικονομικών και η δυστοκία γύρω από το Ιράκ, βρίσκεται η Σοφοκλέους, έχοντας όμως ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ραγδαίες οι εξελίξεις και αλυσιδωτές οι αντιδράσεις σε κάθε επίπεδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναδεικνύουν την εδώ και καιρό έντονη αντιπαράθεση των δύο οικονομιών (και όχι μόνο).

Η παραίτηση του αμερικανού υπουργού οικονομικών P. O’ Neil, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την σημαντική υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών, μια μέρα νωρίτερα και την αρνητική ανταπόκριση των χρηματιστηρίων της γηραιάς ηπείρου στην κίνηση του Ντούιζενμπεργκ.

Το ποιες είναι οι βουλές της Ουάσιγκτον, καθώς τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ στη λήξη του τελεσιγράφου τους, θα αποσαφηνιστούν Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη.

Προφανώς, θα έχουν αντίκτυπο και στις αγορές. Ήδη από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ακολουθούσε ο χρυσός.

Στη δίνη αυτών των εξελίξεων της αντιπαράθεσης, βρίσκεται και η Σοφοκλέους, έχοντας όμως ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση που από αυτήν την σύγκρουση συμφερόντων προκύψει αντίδραση, είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο να επηρεαστεί, σε μικρότερο πάντως βαθμό, και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ας μην ξεχνάμε, πως προς το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου, πρόκειται να εισαχθούν στη Σοφοκλέους και οι νέες μετοχές της ΔΕΗ.

Εάν στις διεθνείς αγορές πραγματοποιηθεί το τεχνικά δικαιολογούμενο χριστουγεννιάτικο ράλι πριν την επερχόμενη νέα σημαντική υποχώρηση των δεικτών, πιθανότατα να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους, με τους θεσμικούς να έχουν πλέον και ρευστότητα και να μπορούν να τοποθετηθούν από σαφώς χαμηλότερες τιμές.

ΣΗΜ. Οι ενστάσεις της στήλης, η ένταση των σχολίων, ειδικότερα του γράφοντος στο θέμα του Ξιφία, δεν αφορά βεβαίως στην καθ’ όλα ορθή απόφαση των αρχών. Κυρίως όμως στην καθυστέρηση, που επέδειξαν στην επιβολή της όποιας απόφασης, αλλά και στην περιορισμένη χρήση των δυνατοτήτων και δυνάμεων που έχουν.

Προφανώς, η περίπτωση του Ξιφία ούτε η μόνη ήταν, είναι και θα είναι που απαιτεί εγκαιρότερη και δραστικότερη παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v