Το τέλος του ”σίγουρου” κέρδους

Κανείς δεν το έχει πει ανοικτά, αλλά ο έλληνας αποταμιευτής- και ολίγον... επενδυτής- βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς συναδέλφους του!!!

Το τέλος του ”σίγουρου” κέρδους
του Γιώργου Παπανικολάου

Αυτό το διάστημα ο μέσος έλληνας έρχεται αντιμέτωπος με μία από τις σκληρές πραγματικότητες της ένταξης μας στην ”ευρωζώνη”. Βεβαίως και απολαμβάνουμε των χαμηλών επιτοκίων αυτής της ζώνης, μόνο που έχουμε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό.

Αρα, τα χρήματα του έλληνα απαξιώνονται με πιο ταχύ ρυθμό απ’ ότι του γάλλου ή του γερμανού!!! Ποιές είναι όμως οι άλλες επιλογές του έλληνα;

Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει κόπωση, τα ομόλογα είναι ήδη ”ακριβά” (υπό την έννοια ότι οι αποδόσεις τους μειώνονται με κάθε μείωση επιτοκίων) και η Σοφοκλέους είναι για τους περισσότερους αβέβαιη και επικίνδυνη.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο μέσος έλληνας ΔΕΝ ξέρει πώς να επενδύσει!!! Βλέπετε είχε συνηθίσει σε... ”εύκολες και γρήγορες λύσεις”. Repos και έντοκα γραμμάτια για υψηλή απόδοση από τόκους, συζήτηση με το χρηματιστή ή με το ”σύμβουλο” για γρήγορα κέρδη από το χρηματιστήριο και τα αμοιβαία, χωρίς ιδιαίτερη... μελέτη.

Άντε και κανένα ακίνητο με την προσδοκία ότι και το ενοίκιο θα είναι καλό και οι τιμές θα ανέβουν.

Δυστυχώς όλα αυτά τέλειωσαν. Το χρηματιστήριο με την έννοια του ”τζόγου” ειναι πλέον για πολύ λίγους, οι αποδόσεις των καταθέσεων ανεξαρτήτως διάρκειας και ποσού είναι αρνητικές (σε σχέση με τον πληθωρισμό), ενώ η αγορά ακινήτων ψάχνει αγοραστές αλλά δεν... βρίσκει, τουλάχιστον στις ”κατ’ όνομα”... αγοραίες τιμές!!!

Ερχεται λοιπόν η ώρα για τον μέσο έλληνα επενδυτή να συνειδητοποιήσει τρία πολύ βασικά πράγματα, ίσως και με τον πλέον επώδυνο τρόπο.

Πρώτον, ότι δεν γνωρίζει πώς να επενδύει. Δεύτερον, ότι ”εύκολες” αποδόσεις δεν υπάρχουν πλέον.

Τρίτον, ότι η επιδίωξη μεγαλύτερης απόδοσης από αυτή που προσφέρει μια κατάθεση, προϋποθέτει την ανάληψη κινδύνου. Κινδύνου, ο οποίος μειώνεται μόνον με δύο τρόπους. Με την μακροχρόνια επένδυση και με τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων.

Αυτά τα τρία πράγματα θα απασχολήσουν τους έλληνες αποταμιευτές-επενδυτές (υποχρεωτικά πλέον) πολύ έντονα για τα επόμενα χρόνια.

Υ.Γ. Από σήμερα μπορεί να ξεκινήσει η αγορά ιδίων μετοχών του ΟΤΕ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η δέσμευση κεφαλαίων για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε. Η τιμή της μετοχοποίησης της ΔΕΗ είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στην αγορά. Τέλος, οι τράπεζες πιέστηκαν ήδη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αρα, τα περιθώρια πίεσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να είναι μεγάλα. Εκτός αν κινηθούν έντονα καθοδικά οι ξένες αγορές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v