Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αττίλας” τα μετοχοδάνεια για κυπριακές τράπεζες

Σε θηλιά γύρω από το λαιμό των Κυπριακών τραπεζών φαίνεται να εξελίσσονται τα μετοχοδάνεια, το σύνολο των οποίων δεν εξυπηρετούνται! Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε να μην γίνουν τα δάνεια απαιτητά, και τα έσοδα των ιδρυμάτων παίρνουν τον κατήφορο...

”Αττίλας” τα μετοχοδάνεια για κυπριακές τράπεζες
Αντιμέτωπος με τη μοίρα της χρηματιστηριακής πτώσης βρίσκεται ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος, εμφανίζοντας πολλαπλασιασμένα τα συμπτώματα που ”ταλάνισαν” και ταλανίζουν τα εν Ελλάδι ιδρύματα.

Σε report της Εγνατίας Κύπρου, με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Ελληνική Τράπεζα, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Κύπρου, επισημαίνεται η εξαιρετικά δυσμενής θέση στην οποία οδήγησαν τον κλάδο οι σημαντικότατες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών και μεγάλο μέρος αυτών που χορηγήθηκαν για άλλους λόγους, δεν εξυπηρετούνται αναφέρει η έκθεση. Στην υπόθεση υπήρξε πολιτική παρέμβαση, βάση της οποίας ζητήθηκε από τις τράπεζες να μην απαιτήσουν την επιστροφή των δανείων, μας μετέφερε ο Γ. Σταυρινίδης, συντάκτης του report και αναλυτής της Εγνατία Κύπρου.

Για τη συνέχεια, τα ιδρύματα προσβλέπουν στην επόμενη πολιτική παρέμβαση η οποία, σύμφωνα με υπόσχεση που τους έχει δοθεί, θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστός ο τρόπος.

Τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, κρίνονται από την έκθεση σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, ενώ έμφαση δίνεται στην κατά μέσο όρο αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 10%, έναντι του δευτέρου τριμήνου και κατά 2,9% έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου.

Τα οργανικά έσοδα της Τράπεζας Κύπρου αυξήθηκαν κατά 3,3% στο 9μηνο 2002, έναντι του περσινού, αυτά της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου κατά 6,4% και αυτά της Ελληνικής Τράπεζας κατά 4%. Αντίστοιχη όμως αύξηση παρουσίασαν στο 9μηνο οι λειτουργικές δαπάνες, αφού για την Τράπεζα Κύπρου διαμορφώθηκαν στο +12,6%, για την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου στο +13,5% και για την Ελληνική Τράπεζα στο +17,3%.

Σε επίπεδο λόγου κόστους προς έσοδα, με βάση εκτιμήσεις για το 2002, ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στη χειρότερη θέση με 70,1%, με το μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κλάδων στο 61,9% και καλύτερη επίδοση αυτή των βρετανικών τραπεζών, στο 50,5%, Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση της Εγνατία, εμφανίζουν λόγο κόστους προς έσοδα στο 67,8%.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 9μήνου, με τη συγκρισιμότητα σε σχέση με πέρσι να είναι χαμηλή, τη χειρότερη επίδοση παρουσιάζει η Λαϊκή τράπεζα Κύπρου, η οποία διεύρυνε τις ζημίες της από τα 9,39 εκατ. λίρες, πέρσι στα 34,81 εκατ. λίρες, φέτος. Στη δεύτερη ”χειρότερη” θέση βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα, που παρουσίασε ζημίες ύψους 13,54 εκατ. λιρών έναντι κερδών 8,44 εκατ. λιρών πέρσι. Λιγότερες, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου με τα καθαρά της κέρδη να συρρικνώνονται από τα 41,19, στα 18,04 εκατ. λίρες.

Αναφορικά με το P/E, για την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου προβλέπεται το 2002 να διαμορφωθεί στο –14,1 και για το 2003 στο 14,6. Για την Ελληνική Τράπεζα, προβλέπεται P/E στο –16 για το 2002 και στο 21,4 για το 2003. ενώ για τη Τράπεζα Κύπρου, τα μεγέθη είναι στο 31,8 για το 2002 και στο 21,8 για το 2003.

Για το σύνολο του 2002 το report της Εγνατίας προβλέπει τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου να διαμορφωθούν στα 23,41 εκατ. λίρες, ενώ για την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου προβλέπονται ζημίες της τάξης των 29 εκατ. λιρών και για την Ελληνική Τράπεζα επίσης ζημίες που θα ανέλθουν στα 11,96 εκατ. λίρες.

”Μείωση θέσεων” συστήνεται για τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, με τιμή στόχο τις 1,05 λίρες, ενώ ”διακράτηση” για Ελληνική τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου με τιμή στόχο στις 0,73 και 1,52 λίρες, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v