Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αγκομαχητά” για τις 4.300 μονάδες

Στην περιοχή των 4.300 μονάδων ”αγκομαχά” ο Γενικός Δείκτης. Συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με χαμηλό τζίρο, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, συντηρείται η ”μόχλευση” σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης. Διατηρούνται οι πιέσεις στην Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδύναμη εμφανίζεται από την αρχή της συνεδρίασης η αγορά μας. Τουλάχιστον η... καρδιά του FTSE 20, ενώ κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται και σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Στη μετοχή της Εθνικής, αν και αρχικά καταγράφηκε υψηλή τιμή στα 38,44 ευρώ, υπήρξε υποχώρηση σταδιακά προς τα 37,72 ευρώ, για να ισορροπήσει κάπως ο τίτλος στα 37,80 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση σημειώθηκε στη μετοχή της Eurobank, όπου από τα υψηλά των 18,9 ευρώ διαμορφώθηκε τιμή χαμηλότερη κατά 1,1% στα 18,60 ευρώ.

Οι δυο τραπεζικοί όμιλοι ενεργοποιούν ή προτίθενται να ενεργοποιήσουν πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (δες σχετικές ανακοινώσεις), κίνηση που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί ”βούτυρο στο ψωμί” όσων ξένων επιθυμούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους και μάλιστα με υπεραξίες σε υψηλές (γι’ αυτούς) τιμές.

Έχει την ευχέρεια ο ξένος να πουλά Εθνική στα 38 ευρώ και Eurobank στα 18,5 ευρώ, να γράφει κέρδη και παράλληλα να λαμβάνει θέση πώλησης τόσο στον FTSE 20 όσο και σε επιμέρους τίτλους.

Κατά την εκτίμησή μας, η κίνηση αυτή μπορεί να... εγκυμονεί κίνδυνο για καταγραφή ακόμα πιο χαμηλών τιμών, για παράδειγμα στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank.

Ο FTSE 20 υποχωρεί κατά 0,35% προς τις 2.250 μονάδες, ενώ οι πωλητές υπερισχύουν ελαφρώς και στις Πειραιώς, Coca Cola 3E, Κύπρου, ΕΧΑΕ, Τιτάν, MIG, Αγροτική Τράπεζα, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Μοιρασμένη διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ ανοδικών - καθοδικών μετοχών, με τη χαμηλότερη αποτίμηση να έχει τον... πρώτο λόγο. Είτε με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε Spider (0,71 ευρώ), ΔΙΕΚΑΤ (0,78 ευρώ), CPI (0,67 ευρώ), είτε με λιγότερες, όπως ενδεικτικά παρατηρείται σε Space (1,20 ευρώ), Κορδέλλου (0,90 ευρώ) και Σάνυο (0,84 ευρώ).

Από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Δρομέα (δες σχετικό θέμα), του ΔΟΛ (όπου απορροφάται η όποια προσφορά στο εύρος των 2,88 - 2,95 ευρώ), του Τηλέτυπου (μετά τη μεταβίβαση του πακέτου 1,1% στα 5,10 ευρώ), της Χατζηιωάννου (στο 1,12 ευρώ), των Μινωικών Γραμμών (δες σχετικό θέμα για δάνειο) αλλά και επιμέρους περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v