Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεσαία θερμαίνουν (;) την αγορά

Ακόμη μια αφορμή ανοδικής αντίδρασης χάθηκε χθες για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος κυρίως η συνεχιζόμενη κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων σε τραπεζικές μετοχές. Υπεραπόδοση για FTSES 80 και ένα ικανό, για περίπου 157 μετοχές, μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην Ευρώπη εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την χθεσινή αργία στις ΗΠΑ.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η ευκαιρία χάθηκε, καθώς συνεχίζονταν η ρευστοποίηση θέσεων από ορισμένους ξένους κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Η πίεση στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει, καθώς τις τελευταίες δυο-τρεις συνεδριάσεις υπάρχει προσφορά από συγκεκριμένους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Είναι ενδεικτικό πως χθες παρά την αρχικά ανοδική αντίδραση προς τα 38,94 ευρώ η μετοχή διαμορφώθηκε τελικά κατά 1,04% χαμηλότερα στα 37,9 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλό ημέρας.

Ωστόσο, η υπεραπόδοση χθες της ΔΕΗ που διαμορφώθηκε στα 29,84 ευρώ με ενδοσυνεδριακά υψηλό τα 30,16 ευρώ ”κράτησε” τον FTSE 20 έστω οριακά χαμηλότερα των 2.260 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας ζητούμενη παραμένει η στάση συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων οι οποίοι παραμένουν σταθερά πωλητές σε δυο-τρεις τράπεζες.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ξένοι που έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία δυο χρόνια αποκομίζουν, σε μέσες τιμές, υπεραξίες ρευστοποιώντας και σε αυτή την αποτίμηση.

Από αυτή την άποψη δικαιολογείται η εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο Εθνική και δευτερευόντως η Eurobank να βρεθούν –μέχρι τέλος του μήνα- σε χαμηλότερες τιμές.

Χθες πάντως υπεραπέδωσε ο FTSES 80 (0,53%), όπως και ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό. Κυρίως η μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, όπου η ”μόχλευση” παραμένει συγκριτικά χαμηλότερου κόστους.

Ανοδικά αντιδρούν με αυξημένες συναλλαγές ΔΙΕΚΑΤ (στα 0,76 ευρώ), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (0,99 ευρώ), Αττικάτ (0,86 ευρώ), Ντιονίκ (0,69 ευρώ), Μπενρουμπή (5,08 ευρώ), Κούμπας (2,20 ευρώ), Βιοτέρ (0,86 ευρώ), ΔΟΛ (στα 2,91 ευρώ).

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΔΟΛ η βραχυπρόθεσμη φορά μετά την φερόμενη είσοδο… εφοπλιστικών κεφαλαίων παραμένει ξεκάθαρα ανοδική.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της ΔΕΗ, κοντά στα 30 ευρώ, του Μυτιληναίου προς τα 10,70 ευρώ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής προς τα 8,32 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ προς τα 10,72 ευρώ, της ΑΒ Βασιλόπουλος προς τα 38,60 ευρώ, της Alapis προς τα 1,96 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v