Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips ”πληρώνουν τη νύφη”

Εντάθηκαν γύρω στις 14:00 οι πιέσεις στην αγορά, ειδικότερα όμως σε μετοχές εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών φαίνεται να ”πληρώνει τη νύφη” της λήξης σειράς Συμβολαίων για τον μήνα Φεβρουάριο. Χαμηλός ο τζίρος και 73 μετοχές στο ”πράσινο”, έναντι 165 που υποχωρούν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιέσεις δέχεται η αγορά, ειδικότερα μετοχές εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτή την διόρθωση στο ”κλείσιμο” των θέσεων σε Συμβόλαια μηνός Φεβρουαρίου, την σπουδή ”παικτών” να καλύψουν ”ανοικτές” θέσεις τους και άλλων να ρευστοποιήσουν μετοχές σε χαμηλότερες τιμές.

Τάση που γινόταν εμφανέστερη σε Πειραιώς, Eurobank και δευτερευόντως ΟΤΕ, καθώς η τιμή υποχωρούσε μέχρι και 3,2% χαμηλότερα.

Απώλειες σημειώνονταν επίσης για μετοχές της Alpha Bank, Εθνικής (που κινδυνεύει να χάσει τα 38,8-38,9 ευρώ), Κύπρου, ΤΤ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου.

Από τον τραπεζικό κλάδο ανοδικά διαμορφώνονταν η Marfin Popular Bank, με συναλλαγές περισσότερες των 3 εκατ. μετοχών, κέρδη της τάξεως του 2,9% και την τιμή προς τα 7,12 ευρώ.

Η πίεση σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδηγούσε τον FTSE 20 κατά 1,7% χαμηλότερα προς τις 2.280 μονάδες.

Παρά την πίεση που ασκείται στην αγορά, ειδικότερα όμως σε μετοχές του 20άρη, θα τολμούσαμε να πούμε πως η επιβεβαίωση της στήριξης των 2.260 μονάδων θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη συνέχεια.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί σήμερα, κυρίως όμως στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο συγκεκριμένος δείκτης ”χρωστά” μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ενδεχομένως και προς τις 2.370 μονάδες.

Επόμενη περιοχή αντίστασης για τον 20άρη θεωρούν οι αναλυτές τις 2.410 μονάδες, αλλά αυτό αφορά στη συνέχεια, δηλαδή από Δευτέρα και μετά.

Παρά την κατά 1,6% υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, ο FTSEΜ 40 υποχωρεί κατά 0,7% και ο FTSES 80 κατά 0,5%, δηλαδή λιγότερο απ’ ότι ο 20άρης.

Περίπου 15-20 λεπτά μετά τις 14:00, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 180 εκατ. ευρώ και παρά τις 160 μετοχές που διαμορφώνονταν στο …κόκκινο, αντιστέκονταν 70-75 τίτλοι. Στο σύνολό τους από την χαμηλότερη αποτίμηση, καθώς ξεχώριζαν ΔΙΕΚΑΤ στα 0,62 ευρώ, ΕΛΤΟΝ στα 1,03 ευρώ, Spider στα 0,67 ευρώ, Dionic στα 0,66 ευρώ, Eurodrip στα 0,90 ευρώ, αλλά και Προοδευτική, Τεξαπρέτ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Τεχνικές Εκδόσεις, Ικτίνος, Ναυτεμπορική, ΔΟΛ, Εικόνα-Ηχος, Pasal, Ατλάντικ, Πετζετάκις, Multirama, Μεσοχωρίτης, Μαθιός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v