Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι βασιλιάδες της κρίσης ετοιμάζονται

Αυτοί που διαθέτουν ρευστό έχουν το πάνω χέρι σε περιόδους κρίσης. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα καθώς οι βασιλιάδες έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς ψάχνοντας για ενδιαφέροντες στόχους στην Ελλάδα κι αλλού.

Oι βασιλιάδες της κρίσης  ετοιμάζονται
Η κρίση δεν φέρνει μόνο προβλήματα. Φέρνει και ευκαιρίες.

Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους εκείνες οι εταιρείες που έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε περιόδους κρίσης.

Χωρίς να βιάζονται, εξετάζουν σχολαστικά τους υποψήφιους στόχους εξαγοράς που ταιριάζουν στο προφίλ τους και ”χτυπάνε” υποβάλλοντας την κατάλληλη πρόταση στο κατάλληλο χρόνο.

Υπάρχουν παραδείγματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Microsoft επέλεξε να υποβάλλει την δημόσια πρότασή της για την εξαγορά της Yahoo! σ’ αυτή την συγκυρία.

Προφανώς, γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν πολύ πιθανό το ΔΣ της τελευταίας να απέρριπτε την πρόταση και επομένως να έπρεπε να επανέλθει με μια καλύτερη προσφορά στα πλαίσια μιας επιθετικής εξαγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μητρική Crown επέλεξε την σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία για να υποβάλλει την πρότασή της για την εξαγορά του 24% της ελληνικής θυγατρικής της Crown Hellas Can που δεν κατέχει δελεάζοντας την Mitica του κ.Τζιβέλλη.

Προφανώς δεν συνέβη το ίδιο στη περίπτωση της γαλλικής τράπεζας Societe Generale αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια ζημιά από θέσεις trading.

Όμως, ο Jerome Kerviel θα μπορούσε να είχε κλείσει με κέρδος τις θέσεις του αν ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX ανέβαινε. Το γεγονός ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο λόγω της κρίσης ανέδειξε το πρόβλημα.

Κι ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι η BNP Paribas έσπευσε να τονίσει προς τα έξω ότι ενδιαφέρεται για την Societe Generale μετα την γνωστοποίηση της μεγάλης ζημιάς που έπαθε η τελευταία.

Δεν θα το έκανε αν δεν αισθανόταν ότι ήταν αρκετά ισχυρή.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Η εξαγορά μιας τράπεζας στην Ρουμανία, την Ουκρανία η κάποια άλλη απ’ αυτές τις χώρες φάνταζε αδιανόητη πριν μερικούς μήνες αν κανείς δεν πλήρωνε 5 φορές και πάνω την λογιστική αξίας (P/BV) της υποψήφιας τράπεζας.

Σήμερα, η ίδια τράπεζα πιθανόν πουλιέται με πολλαπλασιαστή 4 η 4,5 και αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες ακόμη ίσως πουλιέται με πολλαπλασιαστή 3 η 3,5.

Όμως, η κρίση δεν έχει καταστήσει φθηνότερες μόνο τις εταιρείες που εδρεύουν σε αναδυόμενες αγορές και ήταν δυνητικοί στόχοι των τραπεζών από την Δύση έτσι κι αλλιώς.

Η κρίση έχει εξασθενήσει πολλές ακόμη εταιρείες και τράπεζες σε ανεπτυγμένες αγορές που έχουν παρουσία σε άλλες αγορές μέσω θυγατρικών τους.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι απαραίτητη αλλά οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και οι εκδόσεις ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές δεν είναι τόσο δημοφιλείς με τους μετόχους.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον οι πωλήσεις κάποιων περιουσιακών στοιχείων συνιστoύν μια εναλλακτική λύση.

Η περίπτωση της πορτογαλικής BCP Millenium είναι μια απ’ αυτές και γι’ αυτό πιθανόν προέκυψε το δημοσίευμα για το ενδιαφέρον ελληνικής τράπεζας για την Millenium Bank στην Ελλάδα και τις άλλες θυγατρικές του Ομίλου στη Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι ευκαιρίες μπορεί να δημιουργηθούν όταν υπάρχει κρίση και οι ”μάνες” τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή τόνωση.

Η κρίση έχει κερδισμένους και χαμένους. Στη παρούσα φάση κερδισμένοι θα βγούν εκείνοι που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πρόσβαση σε ρευστότητα.

Αυτοί είναι οι βασιλιάδες της κρίσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v