Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος για... ευκολότερες πωλήσεις;

Με την ”ευγενική χορηγία” των διεθνών αγορών, η δύσθυμη Σοφοκλέους αποφάσισε να δώσει ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας. Αν και το σύνολο των μετοχών του FTSE 20 διακρίθηκαν θετικά, μόνο Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ και ΜΡΒ έμειναν με ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών. Περίπου στο 4 προς 1 η τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η σημερινή ανοδική αντίδραση διευκόλυνε το έργο των εν δυνάμει πωλητών;

Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η σημερινή ανοδική κίνηση της Σοφοκλέους θεωρείται καθαρά αντανακλαστική αντίδραση, όταν την ίδια ώρα τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν με κέρδη που ξεπερνούσαν τις δυο ποσοστιαίες μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι τίτλοι του FTSE έκλεισαν ”στο πράσινο”, η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα, πλην Βιοχάλκο, Ελληνικής Τεχνοδομικής και ΜΡΒ, όλες οι άλλες μετοχές του 20άρη έχουν κλείσει με πωλητές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενδεικτικότερη όλων η περίπτωση της Εθνικής, που χρειάστηκε να αλλάξουν χέρια συνολικά 2.372.484 τεμάχια προκειμένου, με συνεχείς αλλαγές προσήμων, να κατορθώσει να καταγράψει κέρδη 0,20 ευρώ ή ποσοστό 0,51% και ασφαλώς οι περισσότεροι μπορούν να φανταστούν τι θα γινόταν εάν αυτές οι πωλήσεις έπρεπε να γίνουν σήμερα και το κλίμα ήταν λιγότερο θετικό στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, μπορεί να έχει συνέχεια. Όμως η σημερινή συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδειξε ότι η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα και κάθε κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα θεωρείται από πολλούς σαν ιδανική ευκαιρία ρευστοποιήσεων, κάτι που συνέτεινε σήμερα και στην αύξηση της μεικτής αξίας συναλλαγών.

Ασφαλώς η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων έχει περιέλθει σε ελκυστικές αποτιμήσεις, όμως τι μπορεί να περιμένει κάποιος από μια αγορά που το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων (επαγγελματιών, ξένων και traders) εκτιμούν ότι το να διατηρείς αυξημένες θέσεις σε μετοχές στην παρούσα φάση είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις κάρβουνα με γυμνά χέρια. Το αποτέλεσμα είναι, αν δεν καείς, να μαυρίσεις.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι που ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, ζητούν από τον FTSE τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 2.342 μονάδων, κάτι που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δώσει μια κίνηση προς τις 2.380 μονάδες, με τις πρώτες αντιστάσεις στις 2.306, 2.321 και 2.330 μονάδες και τις πρώτες στηρίξεις στις 2.274, 2.261 και 2.243 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να διαγράψει ένα εύρος 80 μονάδων, (χαμηλό ημέρας 4.272,28, υψηλό 4.352,13) και να κλείσει τελικά στις 4.349,01 με κέρδη 1,88% (σε αυτό συνέβαλαν σχετικά και οι δημοπρασίες, καθώς στις 16:30, ο Δείκτης βρισκόταν στις 4.335,78) ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος, πλησίασε τα 310 εκατ. από τα οποία τα 21,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τον ”καταπράσινο” 20άρη, επικεφαλής των κερδισμένων η Βιοχάλκο (+7,46%), ενώ ακολούθησαν ΔΕΗ (+5,11%), Intralot (+5,35%), MΡB (+4,83% και κίνηση εκ νέου μόνιμα με θετικό πρόσημο) και MIG (+4,41%).

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% τερμάτισαν τη συνεδρίαση Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Alpha Bank και θετική μεταβολή για Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Τιτάνα, Εθνική, Eurobank, Κύπρου και Πειραιώς.

Ανοδική συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όμως όσοι δραστηριοποιούνται εκεί, προτίμησαν απλά να ακολουθήσουν το βηματισμό της υποκείμενης και να μην αναλάβουν πρωτοβουλίες, αδυνατώντας να προβλέψουν ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Αν και η αναλογία ανοδικών (200) έναντι πτωτικών (48) μετοχών, όπως και το διεθνές κλίμα, συνηγορούσαν για κάτι καλύτερο, όπως και η αποψίλωση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, η σημερινή συνεδρίαση ήταν σαφές ότι δεν είχε διάθεση για ακραία κέρδη (κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σημαντική υποαπόδοση του FTSE S έναντι του FTSE M και του FTSE). Παρά ταύτα, έστω και με τη βοήθεια ανοιχτών εντολών αγοράς, 21 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-12,41%.

Σαφέστατα, το διεθνές κλίμα θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο, όπου τα αποτελέσματα της General Motors και η κίνηση της Berkshire Hathaway συμφερόντων Warren Buffett να καλύψει δημοτικά ομόλογα αξίας 800 δισ. δολαρίων δημιουργούν κάποια όαση συγκρατημένης αισιοδοξίας στο θολό τοπίο των διεθνών αγορών.

Όσον αφορά τους επιμέρους θετικούς πρωταγωνιστές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διακρίθηκαν, αλλά πρέπει να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια, Καλπίνης, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Jumbo, Ελληνική Υφαντουργία, S&B, Σίδμα, Αλλατίνη, ΕΒΖ, Σελόντα και Αστέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v