Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήττεται η απο(τιμη)ση των τραπεζών!

Εάν εξαιρεθούν Κύπρου, Marfin, τότε οι υπόλοιπες τράπεζες του 20άρη δεν φαίνεται να… σώζουν την τιμή του κλάδου. Σημαντικές απώλειες, από τους επιφυλακτικούς τις τελευταίες εβδομάδες ξένους και… ξένους που συνεχίζουν να ρευστοποιούν από αλλοδαπούς προορισμούς. Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εταιριών που κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένουν ”βαρίδι” για την αγορά οι τράπεζες. Μόνον η Marfin Popular Bank και η Κύπρου (από τον 20άρη) σώζουν την ”τραπεζική τιμή”.

Αυτό γιατί η Εθνική υποχωρεί κατά 2,4%, χαμηλότερα και των 39 ευρώ, η Πειραιώς κατά 1,9% στα 21 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,7% στα 20,62 ευρώ, η Eurobank κατά 2,8% στα 18,28 ευρώ.

Σε Εθνική και Πειραιώς, όπου οι συναλλαγές προσεγγίζουν στη μεν πρώτη το 1 εκατ., στη δε δεύτερη ξεπερνούν ήδη το μισό εκατ., θα λέγαμε πως η προσφορά είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν αρχικά στελέχη των ίδιων των τραπεζών.

Με τις τράπεζες να χάνουν μέχρι και… 3% είναι λογική η υποχώρηση του FTSE 20 κατά 1,3%, που ”σώζεται” λόγω των ΔΕΗ (1,7%), ΟΠΑΠ (0,7%).

Οι ξένοι, έστω και με ελεγχόμενα προγράμματα πώλησης, συνεχίζουν να ρευστοποιούν τραπεζικές θέσεις τους.

Σημαντικές απώλειες σημειώνονται και για τη μετοχή της ΑΤΕ που υποχωρεί κατά 2,9% προς τα 3,44 ευρώ.

Όσον αφορά στην Αγροτική, θεωρούμε ότι αποτελεί περίπτωση ενδεικτική του πώς προσεγγίζονται αρκετές εισηγμένες από ξένους επενδυτικούς οίκους.

Για να μην παρεξηγούμεθα, θεωρούμε την περίπτωση της ΑΤΕ ενδεικτική και μόνο.

Η UBS υποβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 3 ευρώ, μα αν δεν μας απατά η μνήμη μας είναι η ίδια που πλειστάκις στο σχετικά κοντινό παρελθόν είχε υπερθεματίσει για τον όμιλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με έκθεσή της στις 21/3/2006 έδινε τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 7,3 ευρώ.

Δεν είναι της παρούσης να υπενθυμίσουμε τη… στόχευση που είχε δώσει ο επενδυτικός οίκος για τη μετοχή της Αγροτικής. Ωστόσο θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούμε σε μία, κατά την εκτίμησή μας, κραυγαλέα περίπτωση.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις πέραν των Κύπρου, Marfin που κινούνται κόντρα στο ρεύμα, μεταξύ αυτών δε οι Coca Cola 3E, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Folli Follie, Εμπορική και δευτερευόντως οι Αστήρ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ορισμένες ακόμη.

Ωστόσο, μέσα στη γενικότερη μιζέρια των ημερών, φαίνεται πως προχωρούν οι τελικές συζητήσεις μεταξύ των πλευρών Everest - Vivartia, με τη μετοχή της πρώτης να αντιδρά κατά 3,9% προς τα 2,93 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρά ο Κυριακούλης στο 1,52 ευρώ, η Ελληνική Υφαντουργία στο 1,50 ευρώ, ο Ατέρμων στο 0,52 ευρώ, η Alco στο 1,07 ευρώ, η Λάμψα στα 17,02 ευρώ, η Σιδενόρ στα 9,52 ευρώ, ο Σαράντης στα 11,12 ευρώ.

Χωρίς συναλλαγές παραμένει η μετοχή του Νίκα στα 4,88 ευρώ, με αξιοσημείωτη τη γενικότερη πορεία της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι άξιο αναφοράς πως από την αρχή του χρόνου η μετοχή ενισχύεται μέχρι και 7,96% (από τα 4,52 ευρώ), όταν την ίδια περίοδο οι απώλειες φτάνουν στο 16,22% για τον Γενικό Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v