Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θαύμα! Θαύμα! Θαύμα!

Και όμως, και σήμερα γίνονται θαύματα. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μέσω των δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 44,29 μονάδες και ο τραπεζικός, 79,27, ενώ στο υψηλό ημέρας τερμάτισαν τη συνεδρίαση Alpha, Αγροτική, Εθνική, Eurobank, ΕΛΠΕ και Intralot. Κακή η γενικότερη εικόνα με την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών στο 1 προς 2.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τοπίο στην ομίχλη θυμίζουν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, όμως η Σοφοκλέους των θαυμάτων έδειξε ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, έστω και εάν αυτή βασίζεται στις τελευταίες δημοπρασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι με τις δημοπρασίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 44,29 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης, 79,27 μονάδες, γυρίζοντας και οι δυο σε θετικό πρόσημο.

Δυστυχώς, οι ταλαιπωρημένες μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δεν πρόλαβαν να τύχουν αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης (ο όσιος Παρθένιος που γιορτάζει σήμερα πιθανόν να έκανε το θαύμα του) και έτσι τόσο ο FTSE M (-0,62%) όσο και ο FTSE S (-0,29%) έκλεισαν με απώλειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα θαύματα της ημέρας συμπεριλαμβάνονται Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot που τερμάτισαν τη συνεδρίαση στην υψηλότερη διακύμανση, δίνοντας μια ευχάριστη νότα στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής (+1,82%), αξίζει να αναφερθεί ότι στην τιμή κλεισίματος έμειναν ”κρεμασμένα” προς πώληση 222.158 τεμάχια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην όσων προαναφέρθηκαν, αξιοσημείωτα κέρδη για τη Eurobank, θετική μεταβολή για τη MIG και αμετάβλητες οι μετοχές των Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil.

Αντίθετα, δεν πρόλαβαν να πάρουν ”τη χάρη του αγίου” οι Κύπρου (-2,65%), Βιοχάλκο (-2,58%), ΔΕΗ (-2,09%), ΟΤΕ (-2,71%), Coca Cola (-1,31%) ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ΜΡΒ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τιτάνας.

Από εκεί και πέρα, και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε σαφέστατα δείγματα απόλυτης κυριαρχίας των πωλητών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, που συνεχίζουν να κινούνται χωρίς ”αντίπαλο δέος”, και βέβαια, οι εντολές τους και οι διαθέσεις τους θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα.

Επίσης, η φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία αυξάνει ακόμη περισσότερο την, έτσι κι αλλιώς, υψηλή εξάρτηση της Σοφοκλέους με τα ξένα χρηματιστήρια.

Το γεγονός ότι το ΧΑ κινείται νοτιότερα ανεξαρτήτως τζίρων (και αν δεν υπάρχουν τα ”μαγικά” της τελευταίας στιγμής όπως σήμερα), επιβεβαιώνει ότι η συμπίεση των αποτιμήσεων δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα επιθετικών διαθέσεων των πωλητών, αλλά πολύ μεγαλύτερο ρόλο συνεχίζει να παίζει η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι αναλυτές, που ενώ είχαν περίπου αποκρυσταλλώσει συμπεράσματα για τη σημερινή συνεδρίαση, ήλθε ο αιφνιδιασμός των δημοπρασιών και τους ανάγκασε να επανεξετάσουν τα διαγράμματά τους, χωρίς αυτό βέβαια να αλλάξει τη γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, με την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2.

Τεχνικά, δεν υφίσταται ουσιαστική αλλαγή τουλάχιστον όσον αφορά τον FTSE και έτσι παραμένουν οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.330, 2.342 και 2.380 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις στις 2.290, 2.263-57 και 2.240 μονάδες.

Από ότι φάνηκε, η θαυματουργή ικανότητα των δημοπρασιών δεν επηρέασε τις διαθέσεις των εμπλεκομένων στην αγορά παραγώγων. Έτσι, με αυξημένες συναλλαγές, τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με απώλειες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των υφιστάμενων υποτιμήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και έφτασε μέχρι τις 4.381,7 μονάδες. Όμως, από εκεί και πέρα, και με δεδομένη την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μετά τις δηλώσεις του CEO της Deutsche Bank που τόνισε ότι έχει ξεκινήσει διεξοδική ανάλυση στις τοποθετήσεις της τράπεζας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδεχόμενη περίπτωση ανάλογη με αυτή της Societe Generale) διεπίστωσε ότι κινείται επί ολισθηρού εδάφους και ολισθηρώντας άτακτα, έφτασε μέχρι τις 4.285,7 μονάδες.



Από εκεί και πέρα, μια πρώτη αντίδραση που τον έφερε στις 16:30 στις 4.321,75 για να ακολουθήσει το ”θαύμα” των δημοπρασιών και να κλείσει στις 4.366,04 με κέρδη 0,15% ενώ ο τζίρος, με πτωτικές διαθέσεις, ξεπέρασε τα 302 εκατ. από τα οποία τα 22,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τα θαύματα στις μετοχές του 20άρη δεν επηρέασαν τη γενικότερη εικόνα με 84 ανοδικές έναντι 164 πτωτικών μετοχών, ενώ 24 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4-11,36%.

Τέλος, όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν HellasCan, Κυριακούλης, Μπενρουμπή, Σαράντης, Euromedica, Αττικατ, Παρνασσός και Μινωικές Γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v