Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάση από ΕΚΤ- BOE και στο ”βάθος” τρίμηνα

Ελαφρώς πτωτική αλλά κατά πάσα πιθανότητα ελεγχόμενη, περιμένουν την αρχή της συνεδρίασης αρκετοί αναλυτές. Κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η απόφαση της ΕΚΤ και για το ΧΑ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Eurobank, Coca Cola και Πειραιώς την επόμενη εβδομάδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρίτη ημέρα υποχώρησης για την Wall Street με την Φρανκφούρτη λίγο πιο νωρίς να ξεκινά από 0,8% χαμηλότερα.

Η Deutsche Bank ανακοινώνει πτώση κερδών 48% στο δ’ τρίμηνο, που όμως είναι καλύτερα των προβλέψεων.

Ακόμη μια... αμφίσημη προσέγγιση της κατάστασης που ναι μεν είναι άσχημη, αλλά όχι τόσο όσο αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αυτή είναι η ”γραμμή” που κινεί τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες τις αγορές, αυτή είναι η λογική με βάση την οποία πιθανότατα θα κινούνται για κανα δυο τρίμηνα ακόμη. Και βλέπουμε.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών πράγματι αρκετές αξίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν φθηνές.

Λογικά χαρακτηρίζονται από τον Μάνο Χατζηδάκη, υπερβολικές οι πιέσεις που δέχεται η αγορά, σημειώνοντας πως ”έχει καταφέρει να είναι φθηνή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, λόγω της θετικής εξέλιξης στα εταιρικά κέρδη”.

Βέβαια, στην αγορά μας το ”πάνω χέρι” το έχουν οι ξένοι και οι κάθε λογής... ξένοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από εκτός των συνόρων αγορές. Για έλληνες θεσμικούς, διαχειριστές και ισχυρό ”εσωτερικό μέτωπο” δεν μπορεί να γίνει λόγος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αγορά μας, ή καλύτερα αρκετές εταιρείες, είναι τόσο φθηνές όσο αυτοί που έχουν τον έλεγχο της αγοράς εκτιμούν πως είναι λογικές για αγορά και πως μπορεί να τους αποφέρουν κέρδη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, αυτό που σημειώνει ο Ν. Γ. Δρόσος για γνωστό εύρος διακύμανσης με κορυφή, προς ώρας, τις 4.500 μονάδες.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως οι ξένοι και ορισμένοι... ξένοι θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση εάν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα οι τραπεζικοί όμιλοι είναι ανάλογα (ή καλύτερα) των προσδοκιών.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr καταγράφεται η πρόβλεψη των ειδικών της αγοράς για τα μεγέθη των Eurobank και Πειραιώς.

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί εκτός των δυο τραπεζικών ομίλων, ανακοινώνονται και τα οικονομικά μεγέθη της Coca Cola 3E, δίνοντας έτσι μια πρόγευση για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αγοράς μας.

Το λογικότερο είναι πως σήμερα-αύριο θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθούν οι λίγο ως πολύ δοκιμασμένες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20 και μετοχές σηματωρούς με πρώτη και καλύτερη την Εθνική.

Ωστόσο οι αναλυτές αφήνουν ανοικτό ένα… παράθυρο για την βραχυπρόθεσμη διακύμανση, καθώς σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση της ΕΚΤ και της ΒοΕ για τα επιτόκια.

Στην περίπτωση που δεν σημειωθούν σήμερα-αύριο ανατροπές πέραν αυτών που ελέγχονται από το σύστημα, είναι πιθανή, εφικτή η ”μόχλευση” σε ένα μέρος του ταμπλό.

Οι εξελίξεις στην Crown Hellas, οι συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο της ακτοπλοΐας (και αφορούν κυρίως την ΑΝΕΚ), η αντίδραση μετοχών όπως Everest-Olympic Catering, Αττικάτ, FG Europe, Centric, Κυριακούλης, Μπενρουμπή, μπορεί να έχουν συνέχεια. Όπως η χθεσινή κατά 3,9% αντίδραση του ΔΟΛ στα 2,39 ευρώ, του Ζήνωνα κατά 3,6% στα 2,85 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ κατά 3,2% στα 11 ευρώ, των Μυτιληναίου (δες σχετικό θέμα για Endesa Hellas), Sciens, Profile, Intralot και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v