Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα σημάδια σε κόκκινο ταμπλό!

Μόνιμα πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους, ενώ ξεχώρισαν οι αυστηρώς επιλεκτικές τοποθετήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό. Coca Cola, Intralot και Μυτιληναίος διακρίθηκαν από τον FT 20, όπως και Alapis, ΔΟΛ και ΕΥΔΑΠ από τον Mid 40. Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε ο ΟΤΕ που βρέθηκε να χάνει έως και 4,55%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Aναμενόμενη συνεδρίαση αναφορικά με την κίνηση του ΓΔ με κύρια χαρακτηριστικά τη σχετική αύξηση των συναλλαγών και τη διάθεση κάποιων επιμέρους τίτλων να ανεξαρτητοποιηθούν και να δώσουν κίνηση αντίθετη με το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο προβάλλει σαν το θετικότερο σενάριο τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των ξένων στις μετοχές που διατηρούν αυξημένες θέσεις καθώς κάθε συνεδρίαση κρύβει και μια αρνητική έκπληξη.

Έτσι μετά το σχετικό σφυροκόπημα που υπέστησαν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι σήμερα η αρνητική έκπληξη ήρθε από τον ΟΤΕ που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 21 ευρώ με πτώση 4,55% για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν αρκετά υψηλότερα.

Από εκεί και πέρα και πάντα αναφορικά με τις μετοχές του FT 20 πτώση άνω του 3% για τη MIG, του 2% για MPB, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες για ΔΕΗ, ΕΛΤΕΧ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΑΤΕ και πτώση Τιτάνα, Alpha, Eθνική (ανακοίνωσε αγορά ιδίων τίτλων έως 20 εκατ. από 08/02 έως 24/05 του 2008 με κατώτατη τιμή τα 5 και ανώτατη τα 60 ευρώ) και ΤΤ.

Αντίθετα επέστρεψε στο γνωστό πράσινο μονοπάτι η 3Ε (+3,2%), κέρδη άνω του 2% για την Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και κέρδη για Eurobank, Κύπρου και Πειραιώς.

Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση η ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη κάθε αρνητική είδηση έχει πολλαπλάσια απήχηση από τις θετικές στις αγορές, το ΧΑ παραμένει συνδεδεμένο στο άρμα των διεθνών αγορών όμως όσοι διαθέτουν ρευστότητα και μεσοπρόθεσμους στόχους θα είναι καλό να αρχίσουν να ανιχνεύουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί και να τις θέσουν σε στενότερη παρακολούθηση.

Πτωτική η συνεδρίαση και στα παράγωγα όπου εκεί τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η διάθεση αύξησης των συναλλαγών, από την άλλη όμως φάνηκε να περισσεύει η απαισιοδοξία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα ΣΜΕ του FT 20 να καταγράψουν απώλειες άνω από τον αντίστοιχο δείκτη της υποκείμενης και να αυξήσουν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Το γεγονός ότι ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα πτωτικά δεν του απαγόρευσε να δώσει ένα σημαντικό εύρος διακύμανσης που ξεπέρασε τις 53 μονάδες (χαμηλό ημέρας 4.320,05, υψηλό 4.373,91) για να κλείσει τελικά στις 4.359,43 μονάδες με πτώση 0,68%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος έφθασε τα 404 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 49,7 αφορούσαν πακέτα.

Τεχνικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή έδωσε ένα πρώτο ισχνό σήμα αγορών το οποίο η αγορά καλείται να επιβεβαιώσει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αναφορικά με τον FT 20 που κατόρθωσε έστω και στο τέλος κλείσιμο άνω από τη στήριξη των 2.290 μονάδων οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.286, 2263 μονάδες, ενώ αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.230 και 2,342 μονάδες.

Ευνόητο είναι ότι οποιαδήποτε κίνηση που δε θα δώσει κλείσιμο άνω των 2.410 μονάδων μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα και σημαντική ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα μπορεί να εκληφθεί.

Κοντά στα υψηλά ημέρας η τελική αναλογία ανοδικών (89) – πτωτικών (156) τίτλων ενώ μια πρώτη διάθεση κινητικότητας έδωσε το δικαίωμα σε 18 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 4% έως 13,95%.

Αναφορικά τις επιμέρους μετοχές και τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας που δεν αποκλείεται να πυκνώσουν αν αποκατασταθεί η ηρεμία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Crown, EΛΦΙΚΟ, Επίλεκτος, Μεσοχωρίτη, Sato, Μπενρουμπή, Κυριακούλης και Centric.

Eπίσης συνέχισαν να καταγράφουν άνοδο ΑΤΤΙΚΑΤ, ΔΟΛ, Everest και Οlympic Catering. Eυνόητο είναι ότι οι εν λόγω τίτλοι ή και άλλοι που θα επιχειρήσουν ανοδική κίνηση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις σταδιακά θα αποκτήσουν περισσότερους θαυμαστές αφού το πράσινο ακόμα αποτελεί μειονότητα στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v