Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Tύπος της Τετάρτης

Η έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ και το εξώδικο που απέστειλε ο Οργανισμός για την υπόθεση Siemens, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ και το ενδιαφέρον της Vivartia για εξαγορά του Everest είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

O Tύπος της Τετάρτης
Η έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ και το εξώδικο που απέστειλε ο Οργανισμός για την υπόθεση Siemens, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕ και το ενδιαφέρον της Vivartia για εξαγορά του Everest είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

ΟΤΕ: Παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου λόγω της κρίσης αυτή την περίοδο, ο ΟΤΕ κατόρθωσε να μαζέψει από την αγορά μέσα σε 4 ώρες χθες το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που αναζητούσε για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote, σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο OTE ”σήκωσε” 2,1 δισ. ευρώ εκδίδοντας 3ετή και 7ετή ομόλογα, πληρώνοντας 1,6% πάνω από το 3ετές επιτόκιο και 1,95% πάνω από το 7ετές επιτόκιο στην αγορά χρήματος του ευρώ.

Υπόθεση Siemens: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Οργανισμός να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον της Siemens, στην περίπτωση που δεν απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία έθεσε μέσω εξώδικου στη γερμανική εταιρία, σε σχέση με τη φημολογούμενη χρηματοδότηση στελεχών του, γράφει το ”Κέρδος”. Εν τω μεταξύ, νέες αποκαλύψεις για το πώς διακινούνταν το ”μαύρο χρήμα” της Siemens αποκαλύπτει η ”Ελευθεροτυπία”.

ΕΥΔΑΠ: Τη θέσπιση τέλους υπέρ της συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της πρωτεύουσας εξετάζει η ΕΥΔΑΠ. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, υπεύθυνο της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ, το τέλος των βιολογικών καθαρισμών θα επιβληθεί για να καλυφθεί το κόστος της διαχείρισης της Ψυττάλειας, που υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Λύση στο εκκρεμές θέμα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος προτίθενται να δώσουν εντός του Φεβρουαρίου η ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ αναμένεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ομίλου Μυτιληναίου για τον αποχαρακτηρισμό της μονάδας από ”αυτοπαραγωγό - συμπαραγωγό” σε ”συμπαραγωγό”.

ΔΕΗ: Επειγόντως για εξηγήσεις στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής καλούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για ”ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό της Επιχείρησης”, γράφει η ”Ημερησία”. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρ. Φώλιας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ούτε η ΔΕΗ ούτε κάποια από τις ενδιαφερόμενες για σύσταση μικτής εταιρίας μαζί με τις επιχειρήσεις (RWE και Χαλυβουργική) έχουν καταθέσει κάποια σχετική αίτηση στη ΡΑΕ.

Vivartia: Στην εξαγορά του Everest προσανατολίζεται ο όμιλος Vivartia, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σχετικές διερευνητικές επαφές για πιθανή συνεργασία με μετόχους της πρώτης και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί σχετική πρόταση, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Jumbo: Σημαντική ενίσχυση των μεγεθών του πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης Ιουλίου 2007 - Ιουνίου 2008 ο όμιλος Jumbo, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης που έκαναν λόγο για αύξηση πωλήσεων και κερδών κατά 15%. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, ο τζίρος του ομίλου ενισχύθηκε κατά 17,4%, ενώ η κερδοφορία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 20% - 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Sprider: Στην επέκταση της παρουσίας της στη βουλγαρική αγορά προχωρά η αλυσίδα Sprider φέτος, αναμένοντας συνολικές πωλήσεις για το 2008 της τάξης των 165 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, στη Βουλγαρία η εταιρία θα δημιουργήσει δύο νέα καταστήματα σε περιφερειακά αστικά κέντρα της χώρας, πέρα από τα δύο που ήδη λειτουργούν στην πρωτεύουσα Σόφια.

Crown Hellas: Στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών της Crown Hellas που δεν κατέχει προέβη χθες η γαλλική εταιρία Societe de Participations Carnaudmetalbox, η οποία σχεδιάζει την έξοδο της ελληνικής εταιρίας από το Χ.Α., γράφει το ”Χρηματιστήριο”. Στα 7,75 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα.

ΣΜΕΧΑ: Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν χθες οι αρχαιρεσίες στον ΣΜΕΧΑ, με τη συμμετοχή 37 εκπροσώπων χρηματιστηριακών εταιριών επί συνόλου 49 ΑΧΕ που είναι ταμειακώς ενημερωμένοι με τον σύνδεσμο των χρηματιστών. Πρώτος αναδείχτηκε ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v