Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαγαζί μικρό, ρηχό, σε ξένα χέρια... ψάχνει…

Έχετε σκεφτεί να πάρετε τις διακοπές σας τον χειμώνα; Εν τέλει να λείψετε ένα κάποιο διάστημα; Αν όχι, τουλάχιστον βρείτε μία ωραία και βαθιά πολυθρόνα (σε αντίθεση με την αγορά, η οποία είναι ιδιαίτερα ρηχή) και παραμείνετε θεατές. Είδατε τι έγινε χθες ”στο Αμέρικα;”. Ρωτώ, είδατε;

Μαγαζί μικρό, ρηχό, σε ξένα χέρια... ψάχνει…
Κυρίες και κύριοι, πολύ καλημέρα σας.

Πιάστε στασίδι.

Ακόμη καλύτερα, πιάστε πολυθρόνα ή και ”σεζλόνγκ” διότι γι’ αυτήν την εβδομάδα η προτροπή της στήλης είναι να παραμείνετε κατά κύριο λόγο θεατές.

Αγορές μόνον στα χαμηλά της συνεδρίασης (αναμένονται πολλά τέτοια και πιθανώς συνεχιζόμενα, οπότε το ποιο χαμηλό –ποίας συνεδρίασης- θα διαλέξετε το αφήνω αμιγώς σε εσάς… Είναι θέμα γούστου και ορέξεως). Και κυρίως στάση αναμονής. Τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδος, για να έχετε και ρευστό από Δευτέρα… που πιθανώς τα αποτελέσματα να αλλάξουν το σκηνικό.

Εάν απομακρυνθούμε προς στιγμήν από τα θεμελιώδη και κοιτάξουμε ολίγον τι τους τζίρους, τι παρατηρούμε; Ε, ναι λοιπόν! Στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή (για αναλυτική περιγραφή του ματς, σας παραπέμπω στον φίλο μου τον Θανάση, http://www.euro2day.gr/markets.ase.asp), οι τζίροι είναι χαμηλοί ή εν πάση περιπτώσει χαμηλότεροι των αντίστοιχων που σημειώνονταν σε πτωτικές συνεδριάσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Για παράδειγμα, την ημέρα της ”μεγάλης φάπας”, ήτοι στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Δείκτης έγραφε –6,17%, ο τζίρος διαμορφωνόταν σε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά απ’ ό,τι έκανε χθες το μαγαζί.

Αντίστοιχα, την ακριβώς επόμενη ημέρα, που ο Δείκτης έφαγε ένα –1,18% ακόμη, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 938 εκατ. ευρώ, εικόνα από την οποία σαφώς απείχαμε χθες.

Άρα, διότι υπάρχει ”άρα” (έτσι θα σας άφηνα;), το μαγαζί δεν δείχνει ότι βιάζεται να πέσει. Δείχνει όμως και την κατεύθυνση και αυτή ασφαλώς δεν είναι προς τα επάνω, τουλάχιστον για την εβδομάδα αυτή. (Αυτά που λένε για 4.150 δεν τα πιστεύω. Πώς να το πω; Αρνούμαι, ένα πράγμα… Μου βγαίνει άρνηση. Εσείς τώρα, δεν ξέρω, μπορεί και να το δέχεστε…).

Τώρα, βέβαια, υπάρχει και η άλλη όχθη του ποταμού. Το μαγαζί το δικό μας είναι και μικρό και ρηχό. Επιπροσθέτως, δε, ανήκει άνω του 50% σε ξένα χέρια (εμάς δεν μας άρεσαν τα χαρτιά και τα δώσαμε…).

Έτσι, κάθε φορά που έξω βήχουν, εμάς εδώ μας πιάνει βαριά πνευμονία και γινόμαστε περίπου ”του θανατά”. Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε το πράγμα; Έτσι συνολικότερα; Λέγω, μήπως;

Για παράδειγμα, το χθεσινό –4,03% της Εθνικής οφείλεται μόνον σε αυτήν την ιστορία του δείκτη ISM; Προφανώς όχι. Το μαγαζί είχε αρχίσει να πέφτει περίπου δύο ώρες νωρίτερα. Ε, δεν λέμε, πήρε ολίγη ”φόρα” στη συνέχεια, αλλά τι να το κάνεις; Αφορμή έψαχνε.

Επειδή λοιπόν ”Dei Ex Machina” ή ”από μηχανής θεοί” δεν υπάρχουν στις μέρες μας (όπως ενδεχομένως και να λέγει ο επίσης φίλος μου Δημήτρης), ψάξτε για στασίδι, ή και κάτι αναπαυτικότερο.

Από Δευτέρα, βλέπουμε.

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v