Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση μέτριων... συναλλαγών

Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και ενδιαφέροντος είναι η σημερινή. Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική, Alpha Bank, που εν μέρει εξισορροπούνται από το +2% της Eurobank. Στην περιοχή των 4.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με την τάση να παραπέμπει λίγο χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλα κάτω. Από 0,24% ο S&P 500, έως 0,56% o DAX και 0,75% ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μια συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, καθώς δεν ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ στις 14:10, υποτονικού ενδιαφέροντος αφού στην Εθνική, για παράδειγμα, οι συναλλαγές υπολογίζονται στα 750.000 τεμάχια περίπου, αλλά με αρκετές μετοχές (περίπου 80) στο ”πράσινο”.

Οι βασικοί δείκτες παραμένουν, ο μεν Γενικός λίγο χαμηλότερα των 4.460 μονάδων, ο δε FTSE 20 στις 22 μονάδες περίπου πάνω από τις 2.330 μονάδες.

Στις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς υπερισχύουν οι πωλητές, αν και με μέτριες συναλλαγές που φέρνουν μέχρι και 2% χαμηλότερα προς τα 21,54 ευρώ την Alpha Βank και κατά 1,8% την Εθνική προς τα 42,10 ευρώ.

Ανοδικά στα 19,16 ευρώ αντιδρά η Eurobank (1,9%), ενώ ”κρατούν” από τον ”20άρη” Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Μυτιληναίος.

Μάλλον αδιάφορη εμφανίζεται η εικόνα και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς σε μετοχές που φαίνεται να υπεραποδίδουν μέχρι και 6,5% η αντίδραση αυτή εμφανίζεται με ελάχιστες συναλλαγές και με μικρό αριθμό πράξεων.

Είτε αφορά στην ΙΜΑΚΟ, στον Δάιο, στον Λυμπέρη, στη Hellas Can, στην Alsinco, στη Revoil, στην Αθηνά (μόλις 10 τεμάχια), είτε στον Γρηγόρη, στον Καρδασιλάρη ή στον Κέκροπα, ο τζίρος δεν ξεπερνά τις λίγες δεκάδες τεμάχια.

Σχετικά πιο ”υποφερτή” είναι η εικόνα της F.G. Europe στα 2,04 ευρώ, της Alapis στα 2,04 ευρώ (με την αξία των συναλλαγών στα 6,7 εκατ. ευρώ - δες σχετική έκθεση της Morgan Stanley), της PC Systems στο 0,92 ευρώ, της Τέρνα Ενεργειακή στα 7,28 ευρώ (δες σχετική έκθεση της UBS), της Παρνασσός στα 2,79 ευρώ, της Sprider στα 3,64 ευρώ, της ΔΟΛ στα 2,30 ευρώ, της Βωβός στα 19,40 ευρώ και λίγων ακόμη περιπτώσεων.

Σημείωση: Ένα στοιχείο που δείχνει να προβληματίζει ορισμένους Ευρωπαίους αναλυτές αφορά στα μεγέθη της λιανικής σε χώρες της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνεται σχετικά, καταγράφεται υποχώρηση της λιανικής κατά 2%, δηλαδή στο χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 13 ετών.

Στοιχείο ενδεικτικό της καμπής στην οποία βρίσκεται η λιανική σε αγορές της ευρωζώνης (πρακτικά σε σημείο καμπής), με ανησυχητική ένδειξη για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v