Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο τα blue chips κατέβηκαν στο γήπεδο!

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως κέρδη και ενδιαφέρον περιορίστηκαν σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους. Περίπου ισορροπημένη η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν στο περιθώριο ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

του Θ. Σταυρόπουλου

”Άνοδο με ολίγη” θύμιζε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που αποδείχθηκε θετική για τον Γενικό Δείκτη, όμως μία προσεκτικότερη ματιά στο ταμπλό θα μπορούσε να διακρίνει ότι το ενδιαφέρον ξεκινούσε και τελείωνε στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές του 20άρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο και αρκετές από αυτές με αξιοσημείωτα κέρδη, αλλά και από την αδυναμία ή την επιφυλακτικότητα που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που το δείχνει η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που κρίθηκε υπέρ των πρώτων κυριολεκτικά στα σημεία, αλλά και οι επιμέρους δείκτες.

Έτσι, στο +1,22% του FTSE αντιπαρατίθενται το +0,22% του FTSE/M και το +0,29% του FTSE/S που ουσιαστικά δείχνουν τι συνέβη στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Επίσης το γεγονός, σύμφωνα με το οποίο σε μία συνεδρίαση που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας και την ίδια ώρα μόλις επτά μετοχές κατόρθωσαν να τερματίσουν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, επιβεβαιώνει την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος ή έστω την έλλειψη διάθεσης ανάληψης θέσεων σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που μπορεί να διαθέτουν ελκυστικά θεμελιώδη αλλά σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος εμπεριέχουν κινδύνους εγκλωβισμών.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσε ανοδική ψευδοδιάσπαση, η οποία ασφαλώς και θα ενδυναμωθεί αν ο FTSE κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.460 μονάδων, κάτι που του ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 2.474 και 2.505 μονάδες, με τις πρώτες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.390, 2.413 και βέβαια στην ισχυρή ζώνη 2.428-2.460 μονάδων.

Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.360, 2.340, 2.330, 2.321 και 2.290 μονάδες, όμως κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 2.330 μονάδων ουσιαστικά χαλάει τις προϋποθέσεις του ανοδικού σεναρίου.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE πρέπει να αναφερθεί ότι μόνον πέντε από αυτές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα Alpha Bank (-1,52%), MPB (-1,75%), MIG (-0,84%), ΔΕΗ (-0,65%) και Ελληνική Τεχνοδομική (-0,67%), ενώ αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα όλοι οι άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι με θετικό πρόσημο και βέβαια ξεχώρισαν το +4,01% του ΟΤΕ, το +3,66% της Intralot, το +3,39% του ΟΠΑΠ, το +2,80% της Coca Cola, το +2,22% της Βιοχάλκο και το +2% της Εθνικής.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap και εξαιρετικά γρήγορα (10:31) βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 4.521,73 μονάδων (αυτό το τελευταίο συνέβη κυρίως λόγω του ότι ο τίτλος της ΔΕΗ βρέθηκε γρήγορα να καταγράφει κέρδη 3,87% έστω και αν τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο), υποχώρησε εξίσου γρήγορα στο χαμηλό των 4.477,79 μονάδων χωρίς να αλλάξει πρόσημο και από εκεί και πέρα με συνεχείς διακυμάνσεις έκλεισε τελικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.500 μονάδων και συγκεκριμένα στις 4.490,67 μονάδες, με κέρδη 1,22%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 545 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 296,2 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς πιο συγκρατημένη η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς κερδών, με το δεύτερο να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα (αν ληφθούν υπόψη τα ημερήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη) με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών, ενώ η επιστροφή των φημών για εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορεί να δίνει κάποια στηρίγματα στις διεθνείς αγορές όμως η Σοφοκλέους παραμένει επιφυλακτική, περιμένει τα πρώτα δείγματα των αποτελεσμάτων και βέβαια θα συνεχίσει με υψηλή συσχέτιση έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων, κυρίως αν αυτά επιστρέψουν σε αρνητικότερες διαθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v