Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή της (τεχνικής ή μη) αντίδρασης

Μετά τον χειρότερο Ιανουάριο των τελευταίων ετών, καλοδεχόμαστε τον Φεβρουάριο. Έπειτα από μία γενναία διόρθωση της τάξης του 15,6% αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως ο ”δίσεκτος” μήνας μπορεί να κρύβει ευκαιρίες υπεραπόδοσης. Άλλωστε οι αγορές είναι σκληρές για να... πεθάνουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σημαντική άνοδος στη Wall Street, με αιχμή τις τράπεζες, ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως η κρίση που γεννήθηκε στις ΗΠΑ επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό να μετακυλιστεί κυρίως στην Ευρώπη και στις ασιατικές αγορές.

Είναι πλέον εμφανές πως κάθε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων λειτουργεί κυρίως επ’ ωφελεία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και σε πολύ μικρότερο βαθμό των ευρωπαϊκών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Στο Χ.Α. αρκετοί είναι εκείνοι που μετά τη βίαιη διόρθωση του Ιανουαρίου (δες σχετικό θέμα της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης, μέσα στον Φεβρουάριο. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρονται σε τεχνικές κινήσεις της αγοράς, με ζητούμενη τη διασφάλιση των χαμηλών του Ιανουαρίου και προς ”διερεύνηση” την περιοχή υψηλότερα των 4.750 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό κατά την εκτίμησή μας είναι πως στο διήμερο 22-23/1 που καταγράφηκαν οι δύο χαμηλότερες τιμές για τον Γ.Δ. διαμορφώθηκαν οι επίσης, μέχρι τώρα, χαμηλότερες τιμές για τον Dow Jones στη Wall.

Ο σχηματισμός του εν λόγω δείκτη έχει δύο χαμηλές τιμές στις 11.634,8 και 11.644,8 μονάδες. Επίπεδα τα οποία όπως και για τον Γ.Δ. στο Χ.Α. φαίνεται να αποτελούν σημείο αναφοράς γι’ αυτόν τον χρηματιστηριακό κύκλο.

Θα ήταν λογικό, στη λογική μίας τεχνικής μορφής αντίδρασης, να υπάρξει μόχλευση σε ένα ικανό μέρος του... ταμπλό. Στο σχετικό άρθρο των Στ. Κοτζαμάνη και Γ.Α. Σαββάκη επιχειρείται μία καταρχήν προσέγγιση ”δεκάδων μετοχών με P/E χαμηλότερο του 10”. Σε αυτήν την αναφορά θα προσθέταμε και την υψηλή μερισματαπόδοση που διαμορφώνεται πλέον για μετοχές του FTSE και του MID-40.

Κίνητρα για επανατοποθετήσεις, για επανείσοδο στην αγορά σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών υπάρχουν. Υποστηρικτικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιχειρηματικές κινήσεις, διεργασίες και συμφωνίες που ενδεχομένως να επισημοποιηθούν αυτόν τον μήνα.

Τον Φεβρουάριο ξεκινούν τα Everest το πρώτο Gloria Jeans Coffee (δες σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση), η Olympic Catering υπογράφει συμφωνία με την Air China (δες θέμα επίσης της Αλ. Γκίτση), η TOUSA ανακοινώνει το πακέτο χρηματοδότησης, η Κούμπας εξετάζει την εισαγωγή του Metropolitan Ν. Φαλήρου στο Χ.Α., ενώ στο ενεργειακό μέτωπο εντείνεται η κινητικότητα γύρω από τη ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση μπορεί να διαψεύδει τις πληροφορίες για ΔΕΠΑ, το θέμα της ”Ελευθεροτυπίας” για μεταβίβαση της RWE του δικαιώματος αγοράς του 30%, αλλά οι γνωρίζοντες περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Καλά ενημερωμένες πηγές της επιχείρησης, οι οποίες εκφράζουν ανοιχτά στα διοικητικά όργανα τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική που ασκείται από τη διοίκηση, σημειώνουν πως αύριο θα πρέπει να αναμένονται ”εκπλήξεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v