Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαρεύοντας στα νερά του φόβου

To αίμα ρέει άφθονο στη Σοφοκλέους και στις άλλες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη, όμως αυτό δεν φαίνεται να τρομάζει όλους. Ολοένα και περισσότεροι πάνε για ψάρεμα σε μια εποχή όπου η μετεωρολογική υπηρεσία των ξένων οίκων έχει εκδώσει δελτίο ειδικών καιρικών φαινομένων.

Ψαρεύοντας  στα νερά του φόβου
Το να προβλέψει κάποιος τον πάτο της αγοράς είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση αφού στην ουσία κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού βρίσκεται και μόνο εκ των υστέρων τον ανακαλύπτει.

Όμως, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος πού ακριβώς είναι ο πυθμένας για να βγάλει λεφτά.

Αυτό ακριβώς κάνει πράξη μια συνεχώς διευρυνόμενη ομάδα σοφιστικέ επενδυτών.

Όλοι αυτοί εκτιμούν ότι η μεγάλη πτώση των αγορών και ιδίως του χρηματοοικονομικού κλάδου σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα γεγονότα και δείκτες έχει δημιουργήσει ευκαιρίες τις οποίες δεν θα ήθελαν να δουν να πάνε χαμένες.

Το πιο τολμηρό κομμάτι αυτής της μερίδας των επενδυτών, κυρίως long only funds, έχει ξεκινήσει να τοποθετείται σταδιακά στις αγορές εδώ και 2 με 3 εβδομάδες.

Αν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις των αγορών το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή από πλευράς τάιμινγκ.

Όμως, οι νέες απώλειες των αγορών σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση μιας σειράς άσχημων νέων από μεγάλες τράπεζες, όπως η UBS, η Societe Generale και άλλες, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον περισσότερων.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί οι επενδυτές -εύποροι ιδιώτες και funds- ”ξεσκονίζουν” εταιρίες και έχουν αρχίσει να τοποθετούνται.

Kι αυτό παρότι γνωρίζουν ότι οι αγορές είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη και επομένως θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο σημείο εισόδου.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι πιθανόν να έχουμε μπει σε μια περίοδο πτωτικής αγοράς (bear market) που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνο.

Εξετάζουν όμως τις αποτιμήσεις, π.χ. Ρ/Ε, ρίχνουν μια ματιά στα επιτόκια του δολαρίου και του ευρώ, βλέπουν πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι αποδόσεις των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων, διαπιστώνουν την καταβαράθρωση της επενδυτικής ψυχολογίας και αναρωτιούνται αν αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για να μπει κανείς τότε ποια είναι.

Ωστόσο γνωρίζουν τα επιχειρήματα που υποβιβάζουν τη σημασία των αποτιμήσεων επειδή η αύξηση των κερδών ανά μετοχή ίσως αποδειχτεί μικρότερη από την αναμενόμενη ή ακόμη ίσως υποχωρήσουν αντί να αυξηθούν τη φετινή χρονιά.

Έτσι δοκιμάζουν (stress test) να δουν πού θα ήταν οι αποτιμήσεις των εταιριών αν τα κέρδη υποχωρούσαν τόσο όσο και σε άλλες περιόδους κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν διαφορές από εταιρία σε εταιρία ακόμη και στον ίδιο κλάδο.

Όμως, είναι εξίσου φανερό ότι οι μετοχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών έχουν χτυπηθεί τόσο πολύ ώστε να προεξοφλούν χειρότερες μέρες.

Το μόνο που τους κάνει να είναι συγκρατημένοι είναι η γνώση ότι πιθανόν να κρύβονται κι άλλοι σκελετοί subprime, CDOs κ.λπ. στους ισολογισμούς των τραπεζών που δεν έχουν βγει ακόμη στη φόρα και επιπλέον υπάρχει ανησυχία για τις εταιρίες ασφαλίσεων πιστωτικών κινδύνων (monοliners).

Παρ’ όλα αυτά, το ψάρεμα έχει αρχίσει και εντείνεται όπως περνά ο καιρός και πέφτουν οι αγορές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v