Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμβλύνονται οι πιέσεις

Εμφανής η στάση αναμονής που τηρεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Εμφανής και η προσπάθεια των ενδιαφερόμενων πωλητών να επιτύχουν καλύτερες τιμές, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας ήπιας ανοδικής αντίδρασης σε τίτλους των Alpha Bank, Marfin, Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ορισμένων ακόμη από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κέρδη για 110 - 115 μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναμονής συνέχεια σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Αθήνα.

Τα συμβόλαια του S&P 500 παρέπεμπαν σε οριακά χαμηλότερο κατά 0,10% άνοιγμα του συγκεκριμένου δείκτη. Κατά 0,4% χαμηλότερα διαμορφωνόταν ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Χ.Α. για τον Γενικό Δείκτη οι απώλειες ”μαζεύονταν” σε μεγάλο βαθμό.

Είναι ενδεικτικό πως η αντίδραση, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, είναι της τάξεως των 50 μονάδων περίπου, δηλαδή από το αρχικά χαμηλό των 4.468 μονάδων προς την περιοχή των 4.515 μονάδων.

Ενδοσυνεδριακή αντίδραση που διαμορφώθηκε με την άμβλυνση των πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές και εν συνεχεία στο ανέβασμα του πήχη λίγο ψηλότερα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ορισμένοι ξένοι διαχειριστές, που γνωρίζουν τις αντοχές της ελληνικής αγοράς, να τραβούν λίγο πιο υψηλά τις εντολές πώλησής τους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες τιμές.

Με αυτόν τον τρόπο σημειώνουν καλύτερες τιμές κατοχύρωσης των θέσεών τους. Για παράδειγμα, στη μετοχή της Alpha Bank πωλήσεις έγιναν από τα χαμηλά των 22,48 ευρώ για να φτάσουν λίγο μετά τις 13:30 προς τα 23,08 ευρώ (1,3%). Ανάλογη τάση διαμορφώθηκε στην Εθνική (από τα χαμηλά των 41,02 ευρώ προς τα 41,64 ευρώ), στη Eurobank (από τα 19,12 προς τα 19,30 ευρώ), στη ΔΕΗ (προς τα 30,94 ευρώ) και σε ορισμένες ακόμη ανάλογες περιπτώσεις.

Οι συναλλαγές, στα 110 εκατ. ευρώ, παραμένουν ενδεικτικές της στάσης αναμονής, αν και από την προηγούμενη αναφορά μας, πέραν του FTSES 80 που αντιδρά ανοδικά (0,12%), ανάλογα κινείται και ο FTSEM 40 (0,18%).

Με απόλυτα μοιρασμένη τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές και πληθώρα τίτλων της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης, σε ικανοποιητικά επίπεδα αντίδρασης.

Θα ξεχωρίζαμε βεβαίως το +7,3% του ΟΛΘ στα 31 ευρώ, το 4,8% της ΕΥΑΘ προς τα 6,6 ευρώ, το +3,7% της ΕΥΔΑΠ προς τα 11,40 ευρώ, την αντίδραση μετοχών του ομίλου Βιοχάλκο, τις αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Κούμπας, Νεοχημική, SingularLogic, Κλουκίνας - Λάππας και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Λίγο πριν από τις 14:00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στην περιοχή των 4.515 μονάδων, ενώ θετικά αντιδρούσαν 110 - 115 μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v