Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ασπρη μέρα” στη Σοφοκλέους!

Ανοδική συνεδρίαση που έδωσε την ευκαιρία υπεραποδόσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και σε 33 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 7%. Στη FED τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας, ενώ σε περίπτωση σταθεροποίησης ή περαιτέρω πλαγιοανοδικής κίνησης δεν αποκλείεται να ενταθεί το ενδιαφέρον για ελκυστικές αποτιμήσεις.

του Θ. Σταυρόπουλου

Άσπρη μέρα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αρκεί η ανοδική αντίδραση να μην αποδειχθεί ότι κινείται επί ολισθηρού εδάφους.

Κατά τα άλλα, η σημερινή ανοδική συνεδρίαση, η οποία θα πρέπει να επισημανθεί ότι διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος είχε σαν πρωταγωνιστές την θεωρούμενη ”εφεδρεία” του FTSE (Βιοχάλκο, Coca Cola, Μυτιληναίος) με σημαντικές βοήθειες από ΜΡΒ, ΜΙG, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ ενώ μετά από πολλές συνεδριάσεις, η ανακυκλούμενη ρευστότητα αποφάσισε να ”κοιτάξει” και χαμηλότερα”, δημιουργώντας σημαντικές ημερήσιες υπεραποδόσεις για αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +2,64% του FTSE M και το +2,01% του FTSE S έναντι του +1,3% του FTSE αλλά και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 5,5 προς 1.

Παρά ταύτα, η πλειονότητα των εμπλεκομένων του χώρου παραμένει συγκρατημένη, καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα αναμένει την αυριανή κίνηση της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων, και πολύ περισσότερο τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά τη Σοφοκλέους, η σημερινή ευρεία ανοδική κίνηση που έπιασε το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ έδωσε κάποιους πόντους στους συγκρατημένα αισιόδοξους, καθώς θεωρείται εξαιρετικά θετικό ότι αργά αλλά σταθερά η αγορά αρχίζει να ανιχνεύει ”επενδυτικές ευκαιρίες” και να τιμολογεί τις νέες, σαφώς χαμηλότερες αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Άλλωστε, παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει ότι όσοι ασχολούνται με τις καθημερινές διακυμάνσεις του δείκτη θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να χάσουν την ευκαιρία τοποθετήσεων σε έκδηλα φθηνούς τίτλους.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE ουσιαστικά η σ ημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε κάτι και απλά βελτίωσε κάπως την εικόνα. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.412, 2.423, 2.458, 2.475 και 2.490 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2.365, 2.336 και 2.290 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου συνεχίστηκε η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών και με τους εκεί εμπλεκόμενους να δείχνουν περισσότερο συγκρατημένοι, δίνοντας στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη μικρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στη spot αγορά, αυξάνοντας έτσι τις υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ξεκινώντας μάλιστα με ανοδικό gap. Έφθασε μέχρι τις 4.527,92 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 4.518,16 μονάδες, με κέρδη 1,71%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 492 εκατ. από τα οποία όμως πρέπει να αφαιρεθούν τα 225,9 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (καταρχήν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πακέτων, υπήρξε αλλαγή θεματοφύλακα ή αναδιαρθρώσεις ξένων χαρτοφυλακίων).

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 227 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-16,13% εκμεταλλευόμενοι την κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων και λόγω εισησεογραφίας Βιοσώλ και Πετζετάκις, τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για το Alter, ακολούθησαν Άλφα Γκρίσιν, Τσουκαρίδης, ΚΡΕΚΑ και ΝΕΛ (η Allianz SE αύξησε το ποσοστό της από 3,8% σε 5,2%) ενώ πιο κάτω στον πίνακα ακολούθησαν ΕΥΑΘ, Αλλατίνη, Blue Star και Alco.

Επίσης, επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα λιμάνια, συνεχίζουν ανοδικά Rainbow και Βαλκάν, σημαντική κινητικότητα στη Μέτκα, όπως και σε Σωληνουργία Κορίνθου και Σίδμα, ενώ ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ξαφνική διάθεση που επέδειξαν Everest και Olympic Catering.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v