Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Πως είδαν οι ΑΧΕ τα σχέδια για μείωση ρύπων

Θετικά κρίνουν οι αναλυτές τα σχέδια της Coca Cola 3E για τη δημιουργία 15 ενεργειακά αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα μειώσουν πάνω από 20% τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που θα ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας, αν και εκτιμούν πως το οικονομικό όφελος δεν θα είναι σημαντικό.

3Ε: Πως είδαν οι ΑΧΕ τα σχέδια για μείωση ρύπων
Θετικά κρίνουν οι αναλυτές τα σχέδια της Coca Cola 3E για τη δημιουργία 15 ενεργειακά αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα μειώσουν πάνω από 20% τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν και εκτιμούν πως το οικονομικό όφελος δεν θα είναι σημαντικό.

Πιο αναλυτικά, η Marfin Analysis, αναφερόμενη στην έναρξη παρόμοιας μονάδας στην Ουγγαρία, σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς μείωσαν το διοξείδιο κατά 43% την πρώτη χρονιά λειτουργίας και το ενεργειακό κόστος κατά 400.000 ευρώ. Τονίζει πως η CCHBC δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για τα οικονομικά αυτού του εγχειρήματος, αλλά βάσει υπολογισμών, η εξοικονόμηση κόστους από το 2010 και εξής θα μπορούσε να φθάνει και να υπερβαίνει τα 4,3 εκατ. ευρώ ή το 0,5% των καθαρών κερδών.

Η National Securities-P&K Research τονίζει πως παραμένει θετική για την εξέλιξη αυτή, καθώς ενισχύεται το κοινωνικό προφίλ της Coca Cola 3E και δείχνει την προσήλωση της εταιρείας για δραστηριοποίηση με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Από οικονομικής απόψεως, εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή δεν θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της 3E, καθώς η κατασκευή των μονάδων θα χρηματοδοτηθεί από την ContourGlobal, ενώ αναμένει μικρή μείωση του κόστους των πωλήσεων και των λειτουργικών εξόδων ανά κιβώτιο από την χρήση του 2009, λόγω του χαμηλότερου κόστους ενέργειας.

Η HSBC σημειώνει πως αν και σε γενικές γραμμές βλέπει θετικά το σχέδιο της Coca Cola 3E, το οποίο θα δώσει ώθηση και στην κοινωνική εικόνα της, εκτιμά πως τα οικονομικά οφέλη θα είναι μάλλον μικρά, σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η Proton Securities από την πλευρά της, χρησιμοποιώντας και αυτή ως παράδειγμα την μονάδα στην Ουγγαρία, εκτιμά πως η 3E θα μπορούσε να επιτύχει περιορισμό του ετήσιου κόστους έως και κατά 6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v