Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στην αβεβαιότητα

Επέστρεψαν οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές και βέβαια η Σοφοκλέους έσπευσε πρώτη (υπεραποδίδοντας μάλιστα σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέχρι τις 16:30) να επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο. ΔΕΗ - 3Ε βελτίωσαν την εικόνα του ΓΔ. Περίπου στο 1 προς 6 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, 35 τίτλοι με απώλειες από 6% έως 9,76%. Υποχώρηση συναλλαγών.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τα νέφη ανησυχιών δείχνουν να επιστρέφουν στις αγορές και βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αποδεδειγμένα ευάλωτη Σοφοκλέους.

Έτσι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έστω και αν μαζεύτηκε σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας, με τον τραπεζικό κλάδο (-2,67%) μετά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις να επιστρέφει και πάλι σε αρνητικό πρόσημο.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα τόσο για τον FTSE όσο και για τον Γενικό Δείκτη αν έλλειπε το +4,20% της ΔΕΗ και τα αξιοσημείωτα κέρδη για την Coca Cola (+1,43%) που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι τίτλοι των Motor Oil και Τιτάνα.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες για MIG (-5,91%), Βιοχάλκο (-4,72%) και Μυτιληναίο (-4,78%). Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Εθνική και MPB και των δύο ποσοστιαίων μονάδων Αγροτική, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Σε αυτήν την εξαιρετικά κακή από πλευράς γενικότερης εικόνας συνεδρίαση σαν κυριότερο χαρακτηριστικό εμφανίζεται η σαφής μείωση των συναλλαγών αλλά και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο ένα προς έξι.

Δυστυχώς οι εισαγόμενες εντολές συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις που ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και εξαπλώνονται σε όλο το εύρος του ταμπλό και βέβαια η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου ακυρώνει ουσιαστικά τις όποιες προσπάθειες η αγορά να τιμολογήσει τις νέες αποτιμήσεις και να βρει τις θεωρούμενες ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι κατά τη συντριπτική της πλειονότητα η ρευστότητα που εισήλθε στο σύστημα κατά τις συνεδριάσεις της Πέμπτη και της Παρασκευής ήταν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με τους περισσότερους των εμπλεκομένων να σπεύδουν σήμερα να πάρουν τα γρήγορα κέρδη τους και να απομακρυνθούν εκ νέου από την αγορά.

Καμία ουσιαστική διάθεση διαφοροποίησης και στην αγορά παραγώγων, πλην ίσως της νέας μείωσης των συναλλαγών, με όσους δραστηριοποιούνται εκεί να ακολουθούν τον βηματισμό της υποκείμενης και διατηρούν τις μικρές υποτιμήσεις για τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά αν και η σημερινή συνεδρίαση (όσον αφορά τον FTSE) δεν ακύρωσε το σενάριο για πιθανή αντίδραση μέχρι τις 2.470 μονάδες, ασφαλώς και επανέφερε τον προβληματισμό, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2.371, 2.390 και 2.413 μονάδες και τις πρώτες στηρίξεις στις 2.336-2.334, 2.311-2.309 και 2.291-2.286 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 12:37 είδε το χαμηλό ημέρας των 4.384,96 μονάδων, ακολούθησε προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης μέχρι τις 4.456,78 μονάδες, νέα υποχώρηση που έφερε το δείκτη στις 16:30 στις 4.426,53 μονάδες, για να έρθουν οι δημοπρασίες και να δώσουν κλείσιμο στις 4.442,34 με απώλειες 1,65%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ακούμπησε τα 361 εκατ. ευρώ και μάλιστα από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 50,5 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν το διήμερο συνεδρίασης της Fed και βέβαια μία νέα πιθανή μείωση των επιτοκίων προκειμένου να δοθούν νέες ”ανάσες” στις αγορές.

Πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους από αυτούς, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να δίνει το παρόν, αφού η ψυχολογία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη.

Όσο και αν φαίνεται τραγελαφικό, οι ανοδικές μετοχές (38) βρέθηκαν στο τέλος στο υψηλό ημέρας έναντι των πτωτικών (217), ενώ 35 τίτλοι βρέθηκαν στο κλείσιμο με απώλειες από 6% έως 9,76%.

Ασφαλώς χρειάζεται σχετική αναφορά στους λίγους τίτλους που επέδειξαν διαθέσεις μικρή αυτονόμησης και μεταξύ αυτών Alter, Moda Bagno, Ridenco, Νεοχημική, Τεγόπουλος, Rainbow, Βαλκάν και Υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v