Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed θα βάλει πάλι το χέρι της;

Μπορεί να έχει συνέχεια η αντίδραση στη Σοφοκλέους, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν τα τεχνικώς ανεκτά περιθώρια αντίδρασης ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση στις αγορές σηματοδοτείται και από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια το βράδι της Τετάρτης. Πρώτος στόχος οι 4.700 μονάδες, σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα πρωτόγνωρη. Από όλες τις απόψεις. Που βρίσκει όμως την αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, υψηλότερα των 4.500 μονάδων, τον FTSE στην ευρύτερη περιοχή των 2.400 μονάδων και αρκετές ”μετοχές – κυνηγούς” να επανακάμπτουν δυναμικά.

Ο Γενικός Δείκτης ”κερδίζει” από τα χαμηλά της εβδομάδας περί τις 450 μονάδες, αντισταθμίζοντας έτσι εν μέρει τις απώλειες περίπου 1.200 μονάδων από την κορυφή των 5.330 μονάδων.

Στατιστικά και από τεχνικής πλευράς η βίαιη αντίδραση στο διήμερο 24-25 του μήνα, όσο και αν ξάφνιασε, ήρθε απολύτως φυσιολογικά, αντανακλαστικά στη βιαιότερη ίσως διόρθωση που είχε προηγηθεί.

Είναι λογικό πως με τέτοια ακραία μεταβλητότητα θα χρειαστούν καιρό οι αγορές για να ισορροπήσουν, να περιοριστεί η νευρικότητα, να αμβλυνθούν οι διακυμάνσεις.

Το καταρχήν θετικό, γιατί πάντα καλό είναι να ασφαλίζουμε τα… νώτα μας, αφορά στην εκτίμηση αρκετών αναλυτών πως στα χαμηλά του διημέρου 22-23 του μήνα, δηλαδή της 4.064 και 4.098 αντίστοιχα, πιθανότατα να δημιουργείται βάση στήριξης.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί φαίνεται πως σε αυτή τη φάση απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 3.900 μονάδων.

Η αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια μέχρι να καλυφθούν τα τεχνικώς ανεκτά περιθώρια αντίδρασης. Θα παραμένει όμως η τελευταία ανοδική κίνηση, μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Αναμφίβολα καλοδεχούμενη και προς όφελος των ”δυνάμεων” της αγοράς και του… Συστήματος.

Επιπρόσθετα καλύφθηκαν θέσεις ”πώλησης”, λειτούργησαν και πάλι κωδικοί που λειτουργούν με περιθώριο δανεισμού και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.

Ένα επίσης ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά στην κινητικότητα που παρατηρείται παρασκηνιακά αλλά και στο προσκήνιο των επιχειρήσεων.

Η συμφωνία ΑΝΕΚ-Μινωικών, η εκδήλωση ενδιαφέροντος του υποδιευθυντή του NYSE-Euronext για τα χρηματιστήρια των Αθηνών, της Βαρσοβίας, οι μνηστήρες για συνεργασία με τη ΔΕΗ στον κλάδο της ενέργειας, οι εξελίξεις στο χώρο της λιανικής τροφίμων ενισχύουν την εκτίμηση πως και στα δύσκολα το επιχειρείν κινείται.

Ωστόσο, με την αντίδραση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων φαίνεται πως υπήρξε μία τεχνικής μορφής ”απάντηση” στη διόρθωση που είχε προηγηθεί, αλλά κυρίως στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, στο τέλος του μήνα. Λογικά η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται και από την κίνηση της Fed.

Μιλώντας όμως για προεξόφληση δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την συλλογιστική πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων.

Και επειδή κατά παράδοση και πεποίθηση είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούμε ενδιαφέρουσα την ”υπόθεση εργασίας” της Citigroup.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο στα χαμηλά της εβδομάδας φαίνεται να προεξοφλείται – αφομοιώνεται ένα μεγάλο μέρος από τις παρενέργειες μίας πιθανής ύφεσης.

Ο ξένος οίκος εκτιμά πως ακόμη και αν τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των εταιριών υποχωρήσουν κατά 25%-30%, ο πολλαπλασιαστής κερδών για την τρέχουσα χρήση από το υπολογιζόμενο 10 θα έφτανε στο 15. Δηλαδή στο επίπεδο του μέσου όρου για τα τελευταία 15-20 έτη.

Η προσέγγιση αυτή γίνεται σύμφωνα με τα… χειρότερα. Εάν όμως τα εταιρικά κέρδη, η ύφεση, η κρίση που δημιουργήθηκε από τα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας και το πρόβλημα στην αγορά αντασφάλισης ομολόγων ελεγχθεί, τότε προς τα πού θα μπορούσαν να κινηθούν οι αγορές;Συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας.

Από αυτήν την άποψη χρήζει αναφοράς και δεύτερης ανάγνωσης η πρόσφατη προτροπή του Dr. Money ”να μην διαγράψουμε τις μετοχές για το 2008”.

Μ. Γελ.

-----------------------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Πρώτος στόχος είναι η περιοχή των 4.700 μονάδων, επίπεδο που ενδεχομένως να δυσκολέψει οποιαδήποτε νέα άνοδο καθώς η προσφορά θα ενισχυθεί και από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων από τα χαμηλά της αγοράς.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες έδωσαν σήματα πώλησης και πλέον η αγορά είναι και επισήμως καθοδική, χαρακτηρισμός που θα αλλάξει μόνο σε διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών στην περιοχή των 4.900 μονάδων. Ως εκ τούτου η προσέγγιση της πρώτης ζώνης αντίστασης (4.700) θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων με την δημιουργία ρευστότητας καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές θα μείνουν σε καθεστώς νευρικότητας τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορισθεί κατηγορηματικά το βάθος που θα μπορούσε να φθάσει ένα νεό κύμα πωλήσεων.

Προς το παρόν η στήριξη των 4.100 μονάδων αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς αφού η διάσπαση του θα άνοιγε το δρόμο για εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.516,81 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,53%, με αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου να εμφανίζει πτώση της τάξης του 12,78%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,41%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,95%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 4,51%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εκτός αυτού των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων που έκλεισε σε θετικό έδαφος (1,16%), όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά.

Εξ αυτών, με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος της Τεχνολογίας (-7,89%), της Υγείας (-7,13%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-6,43%), του Πετρελαίου και Αερίου (-5,97%), των Πρώτων Υλών (-5,68%) και των Ασφαλειών (-5,37%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελληνικά Χρηματιστήρια (16,58%), Μπουτάρης (ΠΑ 13%), Φουρλής (10,29%), ΜΕΤΚΑ (9,72%), Βιοσώλ (ΠΟ 9,68%), Πήγασος Εκδοτική (8,92%), Περσεύς (8,57%), Αττικές Εκδόσεις (8,54%), Unibrain (7,88%) και Autohellas (7,32%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Centric Πολυμέσα (-35,32%), Rilken (-32,14%), Paperpack (-29,58%), Φιερατέξ (-23,08%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (-21,78%), Κυριακίδης (-21,33%), Rainbow (-21,17%), ΑΕΓΕΚ (ΠΟ -20,83%), Κλωνατέξ (ΠΟ -20,83%) και ΑΕΓΕΚ (-20,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v