Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα σε ανοδικό φόντο

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ηπιότερους βηματισμούς που όμως δεν κατόρθωσε να αποσβέσει τις απώλειες των τριών προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων. Έτσι, η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,53%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Δείκτη φτάνουν το 12,78%. Στο 3,5 προς 1 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Θ. Σταυρόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σαφώς ηπιότερους βηματισμούς αλλά πολύ καλή ημερήσια τεχνική διαγραμματική απεικόνιση, αφού ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική ουρά, μετά τις 10:39 γύρισε σε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 4.440 μονάδες για να ακολουθήσει εκ νέου πλαγιοαναοδική κίνηση που τον έφερε στα υψηλά ημέρας των 4.536 μονάδων (16:21) και να κλείσει τελικά στις 4.516,81 μονάδες, με κέρδη 2,04%.

Παρά ταύτα σε εβδομαδιαία βάση δεν κατόρθωσε να αποσβέσει τις απώλειες των τριών πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας και έτσι η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,53%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του δείκτης φτάνουν στο 12,78%.

Η σημερινή συνεδρίαση εκτός από την ικανοποιητική διαγραμματική εικόνα έδωσε και άλλα θετικά στοιχεία. Καταρχήν έδωσε ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε όσους τοποθετήθηκαν χθες στην αγορά και αποφάσισαν να ”γράψουν” τα γρήγορα κέρδη τους και να περιμένουν μια νέα σχετική υποχώρηση προκειμένου να προχωρήσουν και πάλι σε αγορές.

Βέβαια αυτό το τελευταίο η αγορά τουλάχιστον σήμερα δεν το έδωσε, έστω και αν αποφεύχθηκαν τα χθεσινά ακραία φαινόμενα, αφού είναι πασιφανές ότι σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα σε ”έκδηλα” φθηνούς τίτλους γίνεται προσπάθεια αύξησης θέσεων χωρίς οι τιμές να τραβηχτούν σημαντικά υψηλότερα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και σήμερα αναλώθηκαν περισσότερο στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Γενικός Δείκτης και λιγότερο στο να εντοπίσουν ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Όμως εδώ που έχουν φτάσει οι αποτιμήσεις το άλλοθι ότι δεν υπάρχουν φθηνές μετοχές έχει πλέον καταρρεύσει και καλό θα είναι σταδιακά όσοι δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στην αγορά (πλην αυτών που εμπλέκονται στην αγορά παραγώγων) να αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με επιμέρους τίτλους και λιγότερο με δείκτες.

Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες μετοχών που κινούνται χαμηλότερα της λογιστικής ή ακόμα και της ονομαστικής τους αξίας, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο αριθμός των τίτλων που διαπραγματεύονται με κραυγαλέα μονοψήφια P/E και μάλιστα όταν σε λίγες μέρες οι εισηγμένες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του 2007.

Κάποια στιγμή η Σοφοκλέους θα πρέπει να εγκαταλείψει την αγελαία συμπεριφορά που τη διακρίνει εδώ και χρόνια και να αποκτήσει χρηματιστηριακή παιδεία και επενδυτική στρατηγική, έστω και αν στην παρούσα φάση η ρευστότητα του διεθνούς κλίματος διατηρεί σε ισχύ το θεώρημα ”το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”.

Συμπερασματικά και με δεδομένη την έντονη παρουσία της μεταβλητότητας, οι συνεδριάσεις πρέπει να εξετάζονται day by day, όμως χρειάζονται αρκετές ακόμα πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι από τους χθεσινούς και σημερινούς αγοραστές παραμένουν εντός αγοράς.

Και σήμερα κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, έστω και αν στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων εμφανίστηκαν και κάποια ”κόκκινα” σημάδια, όπως αυτά των Τιτάνα (-2,76%), ΟΠΑΠ (-0,88%), Motor Oil (-0,61%) και ΔΕΗ (-0,33%).

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων για τον Μυτιληναίο που συνοδεύτηκαν με ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% έκλεισαν Βιοχάλκο, Intralot, ΟΤΕ (από τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων σημείωσε αύξηση συναλλαγών στα ΣΜΕ επί μετοχών) και MPB.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τη MIG, του 2% για Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση Coca Cola και Αγροτική.

Ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης η αγορά παραγώγων χωρίς διάθεση αύξησης των συναλλαγών, ενώ παρέμειναν οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά όλα δείχνουν ανοιχτά έστω και αν το σενάριο για περαιτέρω τεχνική ανοδική αντίδραση δείχνει περισσότερο ισχυρό, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η όποια κίνηση να τραβήξει υψηλότερα από τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις προκειμένου να επανακάμψουν στην αγορά και οι δύσπιστοι.

Έτσι, για τον FTSE οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.430-2.440, 2.458-2.460, 2.475, 2.510 και 2.535 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2.367, 2.337-2.332 και 2.287 μονάδες.

Όχι σαν τη χθεσινή αλλά σαφώς ικανοποιητική η τελική εικόνα με 208 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 8% έως 19,86%.

Στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων ΚΡΕΚΑ, Καρδασιλάρης, Unibrain, Δρομέας, ΕΧΑΕ (μετά τις φήμες που θέλουν να είναι πιθανός στόχος εξαγοράς από NYSE), Χαλκόρ (μετά την εξαγορά του 50,1% της τουρκικής εταιρίας Sega Bakir) και Έλτον (πούλησε ιδιόκτητο οικόπεδο έναντι 7 εκατ. ευρώ).

Ακολούθησαν Κορδέλλος, Δομική Κρήτης, Ελληνική Υφαντουργία (απέχει παρασάγγας από τη λογιστική της αξία), Ιμπέριο, Nexans (έκδηλα φθηνός τίτλος), Autohellas (πιθανή επιστροφή κεφαλαίου 1,30 ευρώ) και Jumbo.

Επίσης κινητικότητα επέδειξαν Κούμπας, Νηρέας, Σελόντα, Βαλκάν (σαφώς χαμηλότερα και από τη δημόσια πρόταση της Μηχανικής στα 3 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (κραυγαλέα μονοψήφιο P/E) και Φιερατέξ (σταθερή κερδοφορία και πολύ χαμηλότερα της λογιστικής της αξίας).

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.516,81 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,53%, με αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου να εμφανίζει πτώση της τάξης του 12,78%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,41%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,95%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 4,51%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εκτός αυτού των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων που έκλεισε σε θετικό έδαφος (1,16%), όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν πτωτικά.

Εξ αυτών, με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος της Τεχνολογίας (-7,89%), της Υγείας (-7,13%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-6,43%), του Πετρελαίου και Αερίου (-5,97%), των Πρώτων Υλών (-5,68%) και των Ασφαλειών (-5,37%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελληνικά Χρηματιστήρια (16,58%), Μπουτάρης (ΠΑ 13%), Φουρλής (10,29%), ΜΕΤΚΑ (9,72%), Βιοσώλ (ΠΟ 9,68%), Πήγασος Εκδοτική (8,92%), Περσεύς (8,57%), Αττικές Εκδόσεις (8,54%), Unibrain (7,88%) και Autohellas (7,32%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Centric Πολυμέσα (-35,32%), Rilken (-32,14%), Paperpack (-29,58%), Φιερατέξ (-23,08%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (-21,78%), Κυριακίδης (-21,33%), Rainbow (-21,17%), ΑΕΓΕΚ (ΠΟ -20,83%), Κλωνατέξ (ΠΟ -20,83%) και ΑΕΓΕΚ (-20,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v