Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το rebound και η παγίδα των αρκούδων

Η χθεσινή μεγάλη άνοδος του 8% ήταν υπερβολική, άλλο τόσο υπερβολική όμως ήταν πτώση από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα. Τα φίδια έχουν ζώσει τους ταύρους, που καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους με τις αρκούδες, γνωρίζοντας ότι οι παγίδες είναι μέρος του παιχνιδιού.

Το rebound και η παγίδα των αρκούδων
Η χθεσινή απότομη άνοδος της αγοράς επιβεβαίωσε τη θεωρία που θέλει τα χρηματιστήρια να εκτινάσσονται σαν ελατήρια όταν πιέζονται πολύ.

Aυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν η πίεση οφείλεται σε λόγους που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων και των οικονομιών.

Πλέον γνωρίζουμε ότι η μεγάλη πτώση των μετοχών στην Ευρώπη από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι και την Τετάρτη οφειλόταν εν μέρει σε τέτοιους λόγους.

Κοινώς, στις ”αναγκαστικές” ρευστοποιήσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών από τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε μετά την αποκάλυψη της απάτης που έκανε δικός της trader.

Μετά τη χθεσινή άνοδο των μετοχών, η τάξη φαίνεται να αποκαταστάθηκε σε κάποιο βαθμό.

Αν μάλιστα η άνοδος συνεχιστεί, η πτώση θα πάρει περισσότερο χαρακτηριστικά διόρθωσης σε μια μακροχρόνια ανοδική αγορά παρά ράλι ανακούφισης σε μια μακροχρόνια πτωτική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διόρθωση σε μια μακροχρόνια ανοδική αγορά είναι της τάξης του 10,8% και διαρκεί 58 μέρες κατά μέσο όρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και βάθους.

Η μέση πτώση είναι διπλάσια σε μέγεθος και τριπλάσια σε διάρκεια σε μακροχρόνια καθοδικές αγορές (bear markets).

Όμως, η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία και στις αγορές δεν είναι καλή κι αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των εταιριών σε ελκυστικά επίπεδα, όμως πολλοί φοβούνται μήπως μια αγορά μετοχών εξελιχθεί σε παγίδα.

Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν τα κέρδη των εταιριών αναθεωρούνταν προς τα κάτω.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ύφεση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι το βασικό επιχείρημα των στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley που θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε καθοδική αγορά.

Ένας τρόπος για να λάβει κάποιος τα μέτρα του είναι να υποθέσει ότι ο αναλυτής με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κάθε εταιρίας η οποία απαρτίζει κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη έχει δίκιο.

Ακριβώς αυτό έκαναν στη Citigroup για τις εταιρίες που απαρτίζουν τους δείκτες της MSCI στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ιαπωνία κ.λπ.

Αυτός ήταν ο λόγος που το Ρ/Ε του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI ανέβηκε στο 13,5 από 11,2 με βάση τα μελλοντικά κέρδη και το Ρ/Ε της Βόρειας Αμερικής στο 15,5 από 14,1 πριν.

Ακόμη κι έτσι, οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι φθηνότερες σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ δίνουν υψηλότερη απόδοση από τα ομόλογα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η παγίδα των αρκούδων, αν υπάρχει, δεν είναι καλά στημένη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σοφό να πιάνει κάποιος ένα μαχαίρι όταν πέφτει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v