Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανάκαμψη της Wall ευκαιρία (;) για αντίδραση

Με διαφορά... φάσης, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επωφελείται από την προσπάθεια αντίδρασης της αμερικανικής αγοράς, αλλά και των ευρωπαϊκών ασιατικών που ακολουθούν. Αδικαιολόγητα απαξιωμένο ένα μεγάλο μέρος του... ταμπλό ωστόσο η άνοδος της Wall ίσως δώσει το έναυσμα της ανόδου και στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις το ΧΑ ”χάνει” τον βηματισμό του και δεν συγχρονίζεται με την προσπάθεια αντίδρασης που καρποφορεί εν τέλει στις περισσότερες διεθνείς αγορές.

Η... διαφορά ώρας, διαφορά φάσης του ΧΑ από τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Ν. Υόρκη λειτουργεί αρνητικά τις τελευταίες δύο ημέρες, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες προσπάθειες αντίστασης.

Μένει να δούμε σήμερα πως θα αντιδράσει η αγορά μας, καθώς οι ειδικοί του ΧΑ εκτιμούν πως τα κέρδη της Wall θα αποτελέσουν έναυσμα ανόδου και σε μας.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά μας περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές ”διψά” για ανοδική αντίδραση.

Η αποτυχημένη προσπάθεια αντίδρασης τόσο στην προχθεσινή όσο κυρίως όμως, στη χθεσινή συνεδρίαση κόστισε πανάκριβα σε ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους που αναζητούν... ανοδικό διέξοδο.

Σε ένα άκρος ενδιαφέρον θέμα του FT.com γίνεται αναφορά για ισχυρό ανοδικό κύκλο των ευρωπαϊκών αγορών που έχουν εισέλθει σε καθοδικό κανάλι.

Για Bear Market ράλι κάνει λόγο ο επικεφαλής ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής στρατηγικής της Morgan Stanley, άποψη που φαίνεται να ασπάζονται ορισμένοι ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι.

Θα φανεί κατά συνέπεια, σήμερα, εάν η υπερπιεσμένη και αδικαιολόγητα απαξιωμένη σε ένα μεγάλο μέρος της η αγορά μας, μπορεί να δώσει τις αντιδράσεις, διέξοδο που άμεσα χρειαζόμαστε.

Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσίασε χθες η αγορά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης και η ένταση των πωλήσεων προς το τέλος ”απαιτούν” άμεση επαναφορά.

Τόσο στην υψηλή όσο και τη μεσαία, τη χαμηλότερη αποτίμηση, μετοχές εταιριών πιέστηκαν, σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητα.

Μένει να φανεί σήμερα – αύριο κατά πόσο είναι δυνατή η αναστροφή της τάσης και σταθεροποίηση ενός μέρους της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 4.150-4.200 μονάδων.

Αφενός μεν για να αποφύγουμε την επαναφορά μας στα χαμηλά του Μαΐου – Ιουνίου του ’06 και εισόδου του ΧΑ στον επόμενο καθοδικό και ίσως βιαιότερο κύκλο.

Αφετέρου γιατί με βάση τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα χρήσης ’07 και πρώτου τριμήνου του ’08 ένα μεγάλο μέρος του... ταμπλό εμφανώς αξίζει καλύτερης τύχης.

Σε σχετικά θέματα όπως ”οι 21 μετοχές που... βγάζουν μάτι στο ταμπλό”, ”τι συνέβη στις 16 συνεδριάσεις του ’08 – ποιοι κερδίζουν – ποιοι βυθίστηκαν”, αλλά και στη θέση του Dr Money ”μετοχές: μην διαγράφετε ακόμη το 2008” και ”34 μετοχές κάτω από την ονομαστική τους αξία” νομίζουμε πως επιχειρείται μια πιο νηφάλια και με περισσότερο οικονομικούς όρους προσέγγιση της αγοράς μας σε μία ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Σημείωση: Θα επιμείνουμε και σήμερα στο θέμα του Συνεγγυητικού, καθότι σε μία δύσκολη για την αγορά μας, τους επαγγελματίες του κλάδου και τους ενεργούς παίχτες περίοδο επιχειρείται ένας... ανέντιμος διαχωρισμός πλουσίων – πληβείων.

Γιατί επιχειρείται για ακόμη μία φορά να πιεστούν οικονομικά ιδιώτες χρηματιστές, επαγγελματίες του οποίους γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε χρόνια και που κατά την εκτίμησή μας αξίζουν εντιμότερης αντιμετώπισης από την συντεταγμένη πολιτεία.

Οι αρμόδιοι έχουν τον χρόνο και την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα δικαιότερο και με βάση την κύρια αρχή του Συντάγματος, που αφορά στην ισονομία των πωλητών αυτής της χώρας και προπάντων θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v