Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους, έτοιμη για ανάκαμψη!!!

Αντικρουόμενες ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά τη θεαματική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Σε καιρούς χαλεπούς αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι που αντιστέκονται στη λογική απαξίωσης των εταιριών τους, ενώ άλλες εισηγμένες προχωρούν επιχειρηματικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετικό ξεκίνημα μετά και τη χθεσινή μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένουν αρκετοί Έλληνες αναλυτές.

Προς αυτό το ενδεχόμενο κλίνει η Marfin Analysis, ενώ για σταθεροποίηση κάνει λόγο η Proton, με την Alpha Finance να μην αποκλείει ανοδική αντίδραση.

Το… πρωινό ράλι στις ασιατικές αγορές δεν φαινόταν να συγκινεί, τουλάχιστον μέχρι τις 10:00, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και μάλιστα ο DAX στη Φρανκφούρτη ”έδειχνε” λίγο χαμηλότερα.

Φαίνεται πως και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ακόμη μία ημέρα έντονων διακυμάνσεων και υψηλής μεταβλητότητας.

Πολύ δύσκολα, όμως, θα επαναληφθεί το χθεσινό... φαινόμενο, όπου το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ”χόρεψε” intraday, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα.

Μία άλλη παράμετρος που χρήζει βραχυμεσοπρόθεσμα προσοχής είναι αυτή που αφορά στην πραγματική θέση των εισηγμένων, καθώς στο ενδιαφέρον θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη εντοπίζονται 34 μετοχές με τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας τους.

Πριν από τρεις μέρες η UBS θεωρούσε αδικαιολόγητη τη βίαιη υποχώρηση της μετοχής του Μυτιληναίου.

Χθες ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Εθνικής εκτιμούσε ως υπερβολική την υποαντίδραση και την απαξίωση ενός μέρους του... ταμπλό.

Σε αυτήν τη συγκυρία, όπως σημειώναμε και χθες, αρκετοί είναι οι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες που προχωρούν σε αγορά μετοχών.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση του προέδρου του ομίλου Alpha Bank, κ. Ι. Κωστόπουλου, ο οποίος πήρε το 2% της τράπεζας που ρευστοποιούσε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Centaurus, ενώ χθες σε αγορά 300.000 μετοχών της MIG προχώρησε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Α. Βγενόπουλος.

Όλα αυτά, κατά την εκτίμησή μας, δείχνουν αρκετά από μία αγορά που αγωνίζεται να κρατηθεί, από ένα μέρος επιχειρηματιών και βασικών μετόχων που αντιστέκονται στην αγελαία λογική απαξίωσης των εταιριών τους.

Και αυτό κρατάμε σε αυτήν την ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία.

Όπως επίσης την πρόθεση της Sprider να επενδύσει 21 εκατ. ευρώ το 2008 και να λειτουργεί 150 καταστήματα έως το 2011.

Δεν μπορούμε, όμως, σε αυτήν τη συγκυρία να μείνουμε απαθείς στην... ευθυκρισία που δείχνει η διοίκηση της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας ”ανώριμη” την προσφορά της Endesa Hellas, και προχωρά ολοταχώς σε συνεργασία με τους Γερμανούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως είχε αποκαλύψει στην ”Ελευθεροτυπία” η Αριστέα Μπουγάτσου, η ΔΕΗ δεσμεύεται με προσύμφωνο συνεργασίας με την RWE και η διοίκησή της έχει εξασφαλίσει –μέχρι τώρα– πλήρη κυβερνητική κάλυψη.

Σημείωση: Η αγορά το περίμενε, αλλά η επίσπευση σχεδίων νόμου που θα εξαιρεί τις τραπεζικές χρηματιστηριακές από το συνεγγυητικό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί κίνηση αυθαίρετη, μη ισόνομη και... πονηρή, δεδομένης της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται η αγορά και ένα μεγάλο ενεργό μέρος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v