Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κράσαρε” η Σοφοκλέους - Απώλειες 6,17% !!!

Εκπτώσεις ή γενική εκποίηση; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η Σοφοκλέους συνεχίζει να βρίσκεται μέσα σε διεθνές πτωτικό ντόμινο. Οι απώλειες στο 2008 ανέρχονται στο -16,89% και -19,31% από τα υψηλά του ΓΔ. Πάνω από 60 μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 10% έως 19,64%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Εκπτώσεις ή γενική εκποίηση; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η Σοφοκλέους συνεχίζει να βρίσκεται μέσα σε διεθνές πτωτικό ντόμινο, ενώ την ώρα που οι πωλητές ”πυροβολούν” ό,τι κινείται η ψυχολογία και η αγοραστική διάθεση βρίσκονται στο ναδίρ.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα γενικευμένης καταστροφής τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, αφού διεθνώς φαίνεται να υπερτερεί η άποψη ”cash is the King” και παρατηρούνται γενικευμένες εκροές κεφαλαίων από τις μετοχικές αξίες.

Ασφαλώς κάθε πρόβλεψη ακόμα και για τη βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει εξαιρετικά επισφαλής, αφού ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να δει πώς οι αγορές θα γυρίσουν σε πειστική ανοδική κίνηση, έστω και αν εικόνες σαν τη σημερινή θεωρητικά επιταχύνουν κινήσεις ”κεντρικά σχεδιαζόμενες”.

Είναι γεγονός ότι οι 14 συνεδριάσεις του 2008, από τις οποίες μάλιστα οι τέσσερις ήταν ανοδικές για τον Γενικό Δείκτη, αφαίρεσαν όλα τα κέρδη του 2007 και όχι μόνο.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 16,89%, ενώ από τα υψηλά της 31/10/2007 οι απώλειες φτάνουν το 19,31%.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε γενική αποψίλωση αποτιμήσεων, αφού όχι μόνο ελάχιστοι ήταν σήμερα οι διασωθέντες τίτλοι αλλά πολύ περισσότερο γιατί και το πλέον τρομολαγνικό σενάριο δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι σε μία μόνο συνεδρίαση 60 μετοχές θα κατέγραφαν απώλειες από 10% έως 19,64%.

Ασφαλώς και δεν έλειψαν και τα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας κυρίως σε τίτλους χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπου εντολές πώλησης σχετική ειδικού βάρους ήταν αρκετές να δημιουργήσουν ασφυξία, με αποτέλεσμα οι τελικές ημερήσιες απώλειες να κρίνονται τουλάχιστον δυσανάλογες με το συνολικό όγκο συναλλαγών.

Τεχνικά το σύνολο των αναλυτών σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού η αγορά δείχνει παραδομένη στις εισαγόμενες εντολές και βέβαια το -10,91% του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ασφαλώς αφαιρεί κάθε λόγο ακόμα και σε αυτούς που περιμένουν έστω και πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση.

Καθαρά για στατιστικούς λόγους και όσον αφορά τον FTSE, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.285, 2.273, 2.227 και 2.210 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.326, 2.345, 2.370 και 2.390 μονάδες.

Εντονότατος προβληματισμός αλλά και δυσφορία σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία, όπου αρκετοί κωδικοί κλήθηκαν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις εσπευσμένως στη σημερινή καταστροφική συνεδρίαση και βέβαια δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για την παρατεταμένη έλλειψη ”διορατικότητας” αρκετών ΑΧΕ που περίμεναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για να ζητήσουν από τους πελάτες τους ρευστοποιήσεις ανοιχτών θέσεων.

Δεν άφησαν την ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, που ακολούθησαν με αυξημένες συναλλαγές την κίνηση της υποκείμενης και μάλιστα αύξησαν σχετικά τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές οι κινήσεις εμπεριέχουν σχετικό ρίσκο σε περίπτωση που οι αγορές δώσουν ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που αναφέρονται σε συστημικό κίνδυνο, έστω και αν όπως επισημαίνουν το P/E της αγοράς έχει υποχωρήσει σημαντικότατα (διαμορφώνεται περίπου στο 13,5 όταν το μέσο P/E της τελευταία δεκαετίας ήταν περίπου στο 18), όμως με τέτοιο διαγκωνισμό στη θύρα εξόδου ποιος βλέπει τέτοια ώρα τα θεμελιώδη.

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που παρουσίασε σήμερα εικόνα Τιτανικού, με απώλειες μεγαλύτερες του 15% ο Μυτιληναίος, ενώ ακολούθησαν Βιοχάλκο (-14,32%) και MPB (-10,05%).

Στο κατακόκκινο ταμπλό του 20άρη, με απώλειες μεγαλύτερες του 9% η ΔΕΗ, του 8% Κύπρου και Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισαν τη συνεδρίαση Ελληνικά Πετρέλαια (-6,23%), Intralot (-5,34%), Motor Oil (-6,03%), Alpha Bank (-5,53%), Αγροτική (-6,19%), Εθνική (-5,56%), Eurobank (-6,93%), Πειραιώς (-5,17%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-5,48%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap (οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν πρόκειται για gap εκκίνησης ή gap εκτόνωσης), υποχώρησε μέχρι τις 4.292,84 μονάδες, στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση του DAX έδωσε και αυτός μια αντίδραση μέχρι τις 4.374,84 μονάδες (14:56), όμως εκεί ουσιαστικά έμειναν από δυνάμεις οι όποιοι θαρραλέοι αγοραστές οπότε παρατηρήθηκε εκ νέου υποχώρηση και κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.304,25 μονάδες, με απώλειες 6,17%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 560 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 63,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μάλιστα για τους λάτρεις των στατιστικών αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση γύρισε το Γενικό Δείκτη 13 μήνες πίσω και συγκεκριμένα στις 13/12/2006.

Ασφαλώς και δεν επιτρέπει σχόλια η τελική εικόνα με 10 ανοδικές μετοχές (στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν 0), έναντι 276 πτωτικών και βέβαια η εικόνα της σημερινής γενικής εκποίησης δικαιώνει για πολλοστή φορά όσους εδώ και μήνες απέχουν επιδεικτικά από τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v