Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bear market χτυπά την πόρτα της Σοφοκλέους

Τις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν εισέλθει ή εισέρχονται σε πτωτική αγορά (bear market) φαίνεται να ακολουθεί η ελληνική. Μία ανάσα από το... χείλος βρίσκεται το Χ.Α., με τις απώλειες για τον Γ.Δ. να ξεπερνούν το 5% και σειρά σύνθετων προϊόντων να οδηγεί σε κατάρρευση εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρασύρουν και την Αθήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έχουν εισέλθει ή εισέρχονται σε ξεκάθαρα πτωτική φορά.

Μία ανάσα από ανάλογη... βύθιση φαίνεται να βρίσκεται και το Χ.Α. Σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο (δες σχετικό θέμα), οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά από το 2003 και μετά με πτώση της κερδοφορίας τους.

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται πως ο Dow Jones Stocks 600 έχει υποχωρήσει 20% από τα υψηλά 7ετίας (του Ιουνίου του 2007).

Στο Χ.Α. η μέχρι τώρα διόρθωση του Γ.Δ. από τα υψηλά των 5.334,5 μονάδων (31/10) οδηγεί την αγορά σε διόρθωση 17,73%, μεγαλύτερη από τις δύο που είχαν καταγραφεί πέρυσι, και υποχωρεί απειλητικά προς το εύρος της προηγούμενης.

Αυτής που είχε ταλαιπωρήσει τις αγορές και το Χ.Α. το καλοκαίρι του 2006, οδηγώντας σε διόρθωση μέχρι και σε περίπου 22% τον Γ.Δ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η άτακτη υποχώρηση σε επίπεδο χαμηλότερο των 4.470 - 4.490 μονάδων ανοίγει τον... ασκό του Αιόλου.

Αυτό γιατί στο αναφερόμενο εύρος ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Αυγούστου πέρυσι και οδήγησε βασικούς δείκτες και μετοχές μέχρι την κορυφή των 5.334,5 μονάδων.

Από το εύρος των 4.470 - 4.490 μ. αρχίζουν και γράφουν ζημίες αρκετά από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στην αγορά το τελευταίο 6μηνο – 7μηνο.

Αυτό οδηγεί την ελληνική αγορά αντιμέτωπη με την αμέσως προηγούμενη περίοδο.

Η αγορά μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κυλήσει προς χαμηλότερο καθοδικό κύκλο και με την πιθανότητα ενεργοποίησης μαζικότερων εντολών πώλησης στην περίπτωση που ο Γ.Δ. χάσει και τις 4.250 - 4.270 μονάδες.

Ενδεχόμενο που κάτω από το υποτιμητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον θεωρείται πιθανό.

Όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η κατάρρευση μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραπέμπει άμεσα στην εκποίηση θέσεων και από άλλους ξένους οίκους (πέραν της Capital και της Citigroup που ουσιαστικά ξεκίνησαν την προηγούμενη φάση ρευστοποιήσεων).

Αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων προβλήματα σε συμβόλαια που κινούνται με βάση τη διαφορά στην τιμή μίας μετοχής, σε σύνθετα προϊόντα και συμβόλαια παραγόντων.

Αυτό γίνεται εμφανέστερο σε μετοχές όπως των εταιριών ΔΕΗ (-4,7%), Intracom (-6,30%), Μυτιληναίος (-8,2%), Alapis (5,7%), Βιοχάλκο (-8,5%), Κύπρου (6,8%), Τ.Τ. (6,2%), ΕΥΔΑΠ (8,5%), Νεοχημική (7,3%) και αρκετών ακόμη μετοχών–σηματωρών.

Πρόκειται για μετοχές-”εργαλεία” που ποντάρουν στη ”μόχλευση” όταν οι αγορές ενισχύονται, αλλά καθίστανται ιδιαίτερα... ευάλωτες όταν καταρρέουν τα χρηματιστήρια.

Και φαίνεται πως για ένα μέρος της αγοράς προς τα εκεί οδεύουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v