Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικές κινήσεις εν μέσω διόρθωσης

Βυθίζονται οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη και το ντόμινο επηρεάζει τις ευρωαγορές. Νέα δεδομένα στον κλάδο της ενέργειας δημιουργεί η αιφνιδιαστική πρόταση Endesa Hellas για συνεργασία με ΔΕΗ. Παρά τη διόρθωση, στο παρασκήνιο διεξάγονται σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Τα αποτελέσματά τους ”θα τα βρει μπροστά της” η αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βαθαίνει η χρηματιστηριακή (και όχι μόνο) κρίση στις αγορές. Σε χαμηλό 10 μηνών βρέθηκε αργά χθες το βράδυ ο Dow, που βυθίζεται προς την επικίνδυνη περιοχή των 11.500 μονάδων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η χθεσινή… ανάπαυλα ήταν μια καλή αφορμή για να κατοχυρωθούν θέσεις σε συγκριτικά καλύτερες τιμές απ’ ό,τι επιτρέπει η συγκυρία.

Ωστόσο, ο Θ. Σταυρόπουλος στη χθεσινή του αναφορά οριοθετεί τις επόμενες στηρίξεις για τον FTSE 20 διαδοχικά στις 2.390, 2.370 και 2.350 μονάδες. Σημειώνει, δε, πως ”ενδεχόμενη διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 2.350 μονάδων επιταχύνει ακόμα περισσότερο την εξελισσόμενη πτωτική τάση”.

Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η επιτάχυνση της διόρθωσης στη Νέα Υόρκη παραπέμπει εν μέρει σε ανάλογη φάση των αγορών το καλοκαίρι του 2006. Σημειώνουν πως αν και η κρίση που προκαλεί αυτή την αναταραχή τους τελευταίους μήνες στις αγορές είναι διαφορετική και σοβαρότερη από τις προηγούμενες που γνωρίσαμε το 2006 και πέρυσι, πληρούνται ορισμένα τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά.

Εκτιμούν ότι η αγορά μας ”δεν έχει δει ακόμα το τοπικό χαμηλό και πως για να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση θα πρέπει να έχουμε μια συνεδρίαση ανάλογη της 23ης/5/2006. Τότε που η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έπιασε χαμηλό προς τις 3.520 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3% για να γυρίσει μέσα στην ίδια ημέρα προς τις 3.765 μονάδες, διαμορφούμενη τελικά με κέρδη της τάξεως του 3%”.

Σε αυτής της μορφής την αντίδραση υποστηρίζουν πως δεν παραπέμπει η μέχρι και χθες εικόνα του Χ.Α., αλλά μπορεί να ”κρύβει” κάτι τέτοιο η επιταχυνόμενη βύθιση του Dow χαμηλότερα και των 12.000 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις από το μέτωπο της ενέργειας, όπου η ”σφήνα” της Endesa απειλεί την ελληνογερμανική συνεργασία με RWE. Η πρόταση υποβάλλεται, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, μέσω της Endesa Hellas και από ανθρώπους του κλάδου θεωρείται ευθύτατα ανταγωνιστική.

Το ”παιχνίδι” στον χώρο της ενέργειας τώρα ανοίγει ουσιαστικά, αποκτώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη φάση ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, αναφέρεται σε σχέδια επέκτασης του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη και στην Κίνα.

Από τον κλάδο της ακτοπλοΐας, η αναβολή της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΑΝΕΚ δεν αποκλείεται να κρύβει θετικές εξελίξεις και συνέργιες που ενδεχομένως να δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνέλευση.

Από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η Creta Farm, καθώς ξεκινά τη διάθεση οκτώ προϊόντων της σε αγορές της ανατολικής περιοχής των ΗΠΑ, ενώ η J&P Άβαξ αναλαμβάνει και νέο οδικό έργο στην Κρήτη, εδραιώνοντας περισσότερο τη θέση της στη Μεγαλόνησο.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως η εκ βάθρων δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου στην Κρήτη οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λειτουργία διοδίων, σε εύθετο χρόνο.

Μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, που αντέδρασε χθες έπειτα από ένα αρνητικό σερί οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων, Βασιλόπουλος, με αντοχές στα 38 ευρώ και στόχευση στα 50 ευρώ, Moda Bagno, Ελληνικά Καλώδια, Φουρλής που φαίνεται ότι προς τα 20 ευρώ βρίσκει στήριξη, Kleemann όπου οι βασικοί μέτοχοι αγόρασαν στις 16 του μήνα μετοχές της εισηγμένης, και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων, κινούν το ενδιαφέρον μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v